ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Στο «μαντρί» της ΕΕ

Θ. Παφίλης: «Πιο αντιλαϊκά μέτρα έρχονται για τους λαούς»

Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006

Associated Press

Από φετινές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία ενάντια στην εγκατάσταση ΝΑΤΟικών βάσεων
Εν μέσω αντικομμουνιστικού παραληρήματος δόθηκε το «πράσινο φως» για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με ημερομηνία εισόδου των δύο χωρών να ορίζεται η 1/1/2007.

Η ανακοίνωση της ημερομηνίας εισόδου των δύο χωρών στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο ακολουθήθηκε από τους συνήθεις χαιρετισμούς, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν από σφοδρές δηλώσεις εναντίον του σοσιαλισμού δείγμα των συμφερόντων που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί η ΕΕ. Συγκεκριμένα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία δέχτηκαν τα συγχαρητήρια για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν, «αφήνοντας πίσω τους», σύμφωνα με την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, «τα κατάλοιπα των χρόνων της κομμουνιστικής δικτατορίας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ομάδας των σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς σημείωσε την ανάγκη «επιβράβευσης των χωρών που ζούσαν υπό το σοσιαλιστικό ζυγό» και την ένταξή τους στην ΕΕ «προκειμένου να βοηθηθούν να ξεπεράσουν τα κατάλοιπα που τους άφησε ο κομμουνισμός».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στο «Ρ» δήλωσε ότι: «Οι δύο χώρες πέρασαν επιτυχώς τις εξετάσεις στο ΝΑΤΟ και τη δημιουργία νέων βάσεων στο έδαφός τους και τώρα πήραν το εισιτήριο της ένταξής τους στην ΕΕ. Η είσοδος ωστόσο της Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ενωση θα σημάνει ακόμα πιο σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα για τους λαούς».

Πρέπει να προστεθεί ότι το «εισιτήριο» για την ένταξη στην ΕΕ συνοδεύεται και από μια σειρά «μέτρων ασφάλειας» τα οποία θα είναι δυνατό να εφαρμοστούν ακόμα και τρία χρόνια μετά την ένταξή τους. Συγκεκριμένα, το καθεστώς παρακολούθησης για τα δύο νέα μέλη χαρακτηρίζεται ως το αυστηρότερο της Ενωσης. Οπως επισημαίνεται, η Βουλγαρία και Ρουμανία παρά την «αξιοσημείωτη πρόοδο στο σύνολο των μεταρρυθμιστικών τους υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς του οργανωμένου εγκλήματος, του ξεπλύματος χρήματος και της διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων, θέματα για τα οποία θα βρίσκονται σε παρακολούθηση και ενδεχομένως να τους υποβληθούν κυρώσεις εάν δεν τα επιλύσουν». Δηλαδή, η ένταξη στο «μαντρί» θα σημάνει νέα δεσμά για τα λαϊκά στρώματα των δύο χωρών. Ωφελημένοι θα είναι μόνο οι κεφαλαιοκράτες, όσοι καταλήστεψαν τον πλούτο των πρώην σοσιαλιστικών χωρών.