Αρχαίο λιμάνι στην Κύθνο
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006

Στην αποτύπωση του αρχαίου λιμανιού της Κύθνου αποσκοπούσε η υποβρύχια έρευνα (30/8 - 6/9) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η έρευνα επικεντρώθηκε στη θαλάσσια περιοχή του όρμου Μανδράκι στην περιοχή Βρυόκαστρο, που ήταν ένας από τους όρμους που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα σαν λιμάνια.

Αποτυπώθηκε η ακτογραμμή και διάφορες κατασκευές που εντοπίστηκαν σε μικρό βάθος, η νότια λιθορριπή - κυματοθραύστης, ενώ αποτυπώθηκε περιμετρικά και συγκέντρωση λαξευμένων δόμων, λιθορριπές προστασίας και κατασκευές που ένωναν την ακτή με τη νησίδα Βρυοκαστράκι, ώστε ο όρμος να προστατεύεται όσο το δυνατόν πληρέστερα από τυχόν εχθρικές προσβολές αλλά και τις καιρικές συνθήκες.

Σε μικρή απόσταση από την ακτή και σε βάθος 2,20 μέτρων εντοπίστηκε ισχυρός τοίχος πλάτους 2,20 μέτρων και μήκους τουλάχιστον 15 μέτρων. Σε διάφορα σημεία της λιμενολεκάνης εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν κατασκευές που σχετίζονται πιθανώς με τη χρήση του λιμένα.

Προς το παρόν είναι δύσκολο να χρονολογηθούν οι κατασκευές αυτές και να ταυτιστεί η χρήση τους, αφού η έρευνα περιορίστηκε στην αποτύπωση των εμφανών στοιχείων.