ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Αδιαπραγμάτευτα τα ασφαλιστικά δικαιώματα

Πανελλαδική απεργία χτες για την υπεράσπιση του επικουρικού ταμείου

Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006

Από τη χτεσινή πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης
Μια πρώτη απάντηση σε όσους μεθοδεύουν τη γενικότερη επίθεση σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης και ετοιμάζονται να διαλύσουν το επικουρικό ταμείο του κλάδου, το ΤΕΑΥΦΕ, έδωσαν με τη χτεσινή τους πανελλαδική απεργία οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο και τα συναφή επαγγέλματα.

«Οι ανατροπές στα κοινωνικο- ασφαλιστικά δικαιώματα είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για να υπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά οι ανάγκες και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Τα δικαιώματα αυτά καθώς και η πρόληψη και προστασία της υγείας αντιμετωπίζονται σαν κόστος, σαν βάρος που επιβαρύνει την οικονομία, αυξάνει τα δημοσιονομικά ελλείμματα, εμποδίζει την ανάπτυξη που έχει ως κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος», σημείωσε η Ζωή Σώκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), μιλώντας, ανάμεσα σε άλλους, στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο θέατρο «Γκλόρια».

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση του Ασφαλιστικού στα χέρια τους, τόνισε τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Η οποία «συνδιαμόρφωσε αποφάσεις μέσα από τους στημένους "κοινωνικούς διαλόγους"», αποδέχτηκε τους νόμους Ρέππα και Σιούφα, που σηματοδότησαν την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, τη μείωση των συντάξεων, τη συγχώνευση των Ταμείων. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ η Μαρία Τσαγκατάκη, η οποία μετέφερε την ολόπλευρη συμπαράσταση του Μετώπου και θύμισε ένα μόνο μέρος από τις σκανδαλώδεις «ρυθμίσεις» και εισφοροαπαλλαγές εκατομμυρίων, που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χαρίζουν στους επιχειρηματίες, επιμένοντας ωστόσο στο επιχείρημα των «άδειων ταμείων».

Στη συνέχεια οι απεργοί προχώρησαν σε πορεία μέχρι το υπουργείο Απασχόλησης με συνθήματα όπως «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες». Ανανεώνοντας έτσι το αγωνιστικό τους ραντεβού και απαντώντας στην αόριστη τοποθέτηση του υπουργού, ο οποίος σε συνάντηση με αντιπροσωπεία τους είπε πως ...θα γίνουν επαφές με όλα τα Ταμεία. Στην απεργία και την κινητοποίηση συμμετείχαν οι ιατρικοί επισκέπτες αλλά και οι συνταξιούχοι του κλάδου.