ΘΥΜΙΟ ΖΙΑΝΟ

υποψήφιο νομάρχη Τρικάλων με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία»

Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006

Eurokinissi

- Στα Τρίκαλα μεγάλα στρώματα του πληθυσμού - άνεργοι, εργαζόμενοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι - ζουν στη φτώχεια. Ποιος ευθύνεται και τι πρέπει να γίνει;

- Ευθύνες έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εναλλάσσονται στην εξουσία και εφαρμόζουν πολιτικές προς όφελος του κεφαλαίου. Πολιτικές που εφαρμόζονται με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και στο νομό μας υπάρχει παραγωγή πλούτου, το θέμα, όμως, είναι ποιος καρπώνεται αυτόν τον πλούτο και προς ποια κατεύθυνση γίνεται η ανάπτυξη. Ευθύνη φέρουν και οι τοπικές αρχές - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Δημοτικές Αρχές - που στηρίζουν και εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές. Που δεν προτείνουν τίποτα διαφορετικό, παρά τις ειλημμένες αποφάσεις και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στις ερχόμενες νομαρχιακές εκλογές, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να ρίξουν «μαύρο» σ' όσους «μαυρίζουν» την ψυχή τους και την τσέπη τους. Πρέπει και μπορούν να πουν ότι υπάρχει ένα τέλος στην πολιτική της λιτότητας και ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Ο δρόμος της αντίστασης.

- Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει ο νομός σας στα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού. Ποιες είναι οι θέσεις του συνδυασμού σας;

- Τα θέματα της Υγείας και της Παιδείας είναι κατά την άποψή μας θέματα που πρέπει να μείνουν στην αρμοδιότητα του κράτους. Δεν είναι θέματα που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να αποδεχτεί να περάσουν στα δικά της χέρια. Αλλο πράγμα είναι η εποπτεία και ο έλεγχος και άλλο πράγμα η άσκηση πολιτικής στα θέματα Υγείας και Παιδείας. Δεν πρέπει οι τοπικές αρχές να δώσουν «πάτημα» στην κυβέρνηση για να ξεφορτωθεί τις υποχρεώσεις της για ισότιμη ενιαία Παιδεία και Υγεία. Στους τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού που κινούνται από «ελιτίστικες» εκδηλώσεις μέχρι τοπικά πανηγυράκια, πιστεύουμε στην ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος στον πολιτισμό και στον αθλητισμό που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και θα «παντρεύει» δημιουργικά τις παραδόσεις του χτες με το αύριο του τόπου μας. Για να γίνουν, όμως, αυτά χρειάζεται μια άλλη πολιτική που έχει όραμα και όχι διαχειριστικό χαρακτήρα.