Δύο στους τρεις ανασφάλιστοι στον τουρισμό
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2006

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε τρομακτικά μεγέθη φτάνει η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία και στον τομέα του τουρισμού. Η ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων δεν περιορίζεται μόνο στα χαμηλά μεροκάματα, στην «ευέλικτη» απασχόληση ακόμα και μιας ώρας, στην εντατικοποίηση της εργασίας. Σχεδόν δύο εργαζόμενοι στον κλάδο στους τρεις δεν έχουν ασφάλιση, με συνέπεια, εκτός των άλλων, και τεράστιες απώλειες για το ΙΚΑ.

Ετσι το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου - που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού - στη χώρα μας το 2005 λειτουργούσαν 9.036 ξενοδοχεία που διέθεταν 358.721 δωμάτια με 682.050 κλίνες. Αυτήν την τεράστια υποδομή σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, εξυπηρέτησαν μόλις 80.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι! Αφού μόνο αυτοί ασφαλίζονται από τους εργοδότες τους στο ΙΚΑ. Προκύπτει δηλαδή ότι σε κάθε ξενοδοχείο αντιστοιχούν μόλις 9 εργαζόμενοι, που με δεδομένο την ολοήμερη λειτουργία του (τρεις βάρδιες), σημαίνει ότι για κάθε ξενοδοχείο αντιστοιχούν τρεις εργαζόμενοι.

Τα παραπάνω, και επειδή γίνεται φανερό ότι τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και μεσαίες, δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δεν ασφαλίζεται.

Και αυτά ένα χρόνο μετά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, για την προετοιμασία των οποίων οι μεγαλοξενοδόχοι είχαν επιδοτηθεί αδρά. Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση λέει ότι διώκει την εισφοροδιαφυγή.