ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ
Νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Χίο

Ενα 23χρονο παλικάρι ο 91ος νεκρός από τις αρχές του 2006

Παρασκευή 29 Σεπτέμβρη 2006

Στο αίμα της εργατικής τάξης είναι βουτηγμένα τα κέρδη του κεφαλαίου...
Ατέλειωτη είναι η λίστα με τους δολοφονημένους και σακατεμένους, που μετρά η εργατική τάξη. Μετά τον συνταξιούχο εργάτη πομάκικης καταγωγής που ξεψύχησε προχτές, όταν καταπλακώθηκε από τμήμα οροφής στοάς (κομμάτι βωξίτη βάρους 15-20 κιλών) στα μεταλλεία της ΠΕΣΙΝΕ στην Αμφισσα, οι νεκροί εργάτες (μόνο από την αρχή της χρονιάς) έφτασαν χτες τους 91, όταν ο 23χρονος οικοδόμος Μαρκέλος Αλλανίζ, αργεντίνικης καταγωγής, έπεσε από το 2ο όροφο νεοανεγειρόμενης οικοδομής, στη Χίο.

Το «ατύχημα» έγινε στην Ευαγγελίστρια Χίου την περασμένη Τρίτη. Την ώρα που το νεαρό παλικάρι καλούπωνε για λογαριασμό της εταιρείας «Δυτική Πύλη ΑΕ», χωρίς μέτρα ασφαλείας, χτύπησε στο κεφάλι και πέθανε ακαριαία. Επίσης, την περασμένη Τετάρτη, ο σοβατζής Δημήτρης Ψαρούδης, ο οποίος αναγκαζόταν να δουλεύει πάνω σε μαδέρια σε ηλικία 67 (!) χρόνων, έπεσε από ύψος 4 μέτρων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαριά, στη διάρκεια εργασιών αναπαλαίωσης. Το «ατύχημα» έγινε στην κεντρική αγορά της Χίου.

Ο Γιάννης Αμπατζής, μέλος της Γραμματείας Χίου του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ» πως οι ταξικές δυνάμεις σημαίνουν συναγερμό για την τραγική έλλειψη μέτρων ασφαλείας στο νησί, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στα έργα κατασκευής της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου (τα οποία έχει αναλάβει ο «ΑΚΤΩΡ» με υπεργολάβο τον Βίο), οι εργάτες δουλεύουν ακόμα και Σάββατα και Κυριακές, με εξαντλητικά ωράρια. Μόλις τις προηγούμενες μέρες, έριχναν μπετά στις ...10μ.μ.! Αξίζει να σημειωθεί ότι για όλα τα παραπάνω η συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) της διοίκησης του τοπικού Συνδικάτου Οικοδόμων «δεν έχει βγάλει άχνα»...

Τα εγκλήματα έχουν σφραγίδα

«Η ασυδοσία των εργοδοτών, τα εργατικά ατυχήματα (εγκλήματα) έχουν πολιτική σφραγίδα. Εχουν τη σφραγίδα της πολιτικής που στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των εργοδοτών, των κατασκευαστικών εταιρειών. Αυτή η σφραγίδα γράφει ΠΑΣΟΚ - ΝΔ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Σημειώνει ότι το τελευταίο 9μηνο έχουν δολοφονηθεί 16 οικοδόμοι. Και καλεί τους οικοδόμους, την εργατική οικογένεια να βγάλουν «πολιτικά συμπεράσματα. Ποιος είναι με ποιον», και να στείλουν το μήνυμά τους μέσα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη.