ΔΑΝΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική
Πέμπτη 5 Οχτώβρη 2006

Από τις προχτεσινές εκδηλώσεις στην Κοπεγχάγη
Μαζικές διαδηλώσεις και καταλήψεις σχολείων, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Δανίας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Προχτές, έξω από το κοινοβούλιο της χώρας, πραγματοποιήθηκε μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που παίρνει πίσω κεκτημένα των εργαζομένων. Η δεξιά κυβέρνηση, με την απόλυτη συμφωνία της αντιπολίτευσης, δηλαδή της σοσιαλδημοκρατίας, ψήφισαν πρόσφατα στη Βουλή το νέο θεσμικό πλαίσιο, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, βάσει του οποίου, σταματάει κάθε μορφή χρηματοδότησης, από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι νομαρχίες και οι δήμοι προχωρούν σε επιβολή μεγάλων φόρων στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, αφού για τους μεγαλοεισοδηματίες έχει ψηφιστεί ειδική ρύθμιση, που τους προστατεύει από πρόσθετους φόρους. Αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς πρόνοιας. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, οι οποίοι στη δεκαετία του '70 και '80, δηλαδή όσο χρειαζόταν η αντιπαράθεση με τις σοσιαλιστικές χώρες, παρείχαν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, είναι σήμερα σε άθλια κατάσταση.

Με τον καινούριο νόμο, βρήκαν πάτημα πολλοί δήμοι να κάνουν μαζικές απολύσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι σταθμοί να λειτουργήσουν. Οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιήθηκαν, και τα περισσότερα κενά συμπληρώνονται με επινοικίαση εργατικού δυναμικού από ιδιωτικές εταιρείες. Οι εργαζόμενοι, έχουν τέτοιο φόρτο εργασίας που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Παράλληλα, το επίπεδο των μισθών είναι εξευτελιστικό.

Βέβαια, η πλειοψηφία των Δανών πολιτών δεν είναι αθώα, αφού πριν μόλις 10 μήνες στις δημοτικές εκλογές, στη μεγάλη πλειοψηφία τους ψήφισαν αυτά τα δύο κόμματα.

Μάλιστα, πολύς λόγος και πολύ μελάνι ξοδεύτηκε για να παρουσιαστεί σαν νίκη του λαϊκού κινήματος, η εκλογή στην πρωτεύουσα Κοπεγχάγη, και στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη Ααρχους, σοσιαλδημοκρατών δημάρχων.

Αυτοί, όμως, οι σοσιαλδημοκράτες δήμαρχοι, συμφώνησαν όπως και το κόμμα τους με την πολιτική περικοπών της κυβέρνησης, και σήμερα βάζουν σε εφαρμογή τα απάνθρωπα αυτά μέτρα.


Πάνος ΑΠΕΡΓΗΣ
Ελληνας μετανάστης στη Δανία