ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
«Μάθημα» αγώνα στους δρόμους

Μαζικό «παρών» των εκπαιδευτικών στα χτεσινά συλλαλητήρια. Συνέχιση των κινητοποιήσεων συζητούν οι εκπαιδευτικοί

Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006

Με ένα ιδιαίτερα μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο που συντάραξε το κέντρο της Αθήνας, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και φοιτητές έδωσαν το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα αξιοπρέπειας, ενάντια στην υποβάθμιση της Παιδείας και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, «γιόρτασαν» στους δρόμους τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα του εκπαιδευτικού.

«Εξω από τα σχολεία οι πολυεθνικές μόρφωση ολόπλευρη για τους μαθητές», έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών που οδήγησε τους εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και φοιτητές με πορεία από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα, όπου ήταν η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών. Η πλατεία Συντάγματος κατακλύστηκε κυριολεκτικά από χιλιάδες κόσμου, ενώ από τα μεγάφωνα διαβάζονταν ψηφίσματα συμπαράστασης στους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Παιδεία, αποδεικνύοντας ότι οι πιέσεις και οι προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα αυτού έπεσαν στο κενό, καθώς οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, την υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση. Οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν μια μεγαλειώδη πορεία, η οποία διά των οδών Φιλελλήνων, Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου κατέληξε και πάλι στο Σύνταγμα όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία. Χαρακτηριστικό της μαζικότητας της χτεσινής κινητοποίησης ήταν το γεγονός ότι η πορεία έκανε πάνω από 40 λεπτά να περάσει μπροστά από τη Βουλή!

«Τούτες τις μέρες οι άνεμοι της αντίδρασης αναδιπλώνονται και απορούν. ΝΑΙ, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν και πάλι μαθήματα αγώνα έξω από τις αίθουσες, στους μεγάλους δρόμους της αντίστασης και της πάλης. Οι μέρες αυτές θυμίζουν άλλες μέρες άνοιξης της εκπαίδευσης, μέρες του '88, του '97, δείχνουν ότι οι αγώνες δε σταματούν, ότι χαμένοι είναι οι αγώνες που δε γίνονται!», σημείωσε χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή του, μετά το χτεσινό συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις.

Υπόθεση του λαού

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Χρ. Κατσιώτης που ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Προσπαθούν να αποκόψουν τους εκπαιδευτικούς και την πάλη τους από το πιο ζωντανό και το πιο δυναμικό τμήμα της κοινωνίας, την εργατική τάξη και το κίνημά της. Να τους αποκόψουν από το φυσικό τους χώρο, ώστε να είναι ένα κίνημα χωρίς προσανατολισμό, χωρίς ταξικό κριτήριο, χωρίς διέξοδο» και πρόσθεσε ότι για το ΠΑΜΕ το ζήτημα της Παιδείας είναι από τα πιο σημαντική μέτωπα πάλης.

Ο Κ. Σμπόνιας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τόνισε ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών «εγγράφει υποθήκες για το μέλλον. Είναι αγώνας διεκδίκησης και πάλης των εκπαιδευτικών όχι μόνο για να διατηρηθούν τα κεκτημένα, αλλά για να τσακίσουμε τα αντιδραστικά μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου στην Παιδεία. Συνεχίζουμε ενωτικά, μαζικά, συντονισμένα στις λαϊκές γειτονιές, στις φτωχοσυνοικίες, στους απλούς ανθρώπους που νιώθουν το δικό μας αγώνα και το δικό τους, για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε.

Σήμερα οι γενικές συνελεύσεις

Τη μάχη για την ανάδειξη πλαισίου διεκδίκησης, που θα αντιπαλεύει την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του λαού, δίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και σήμερα στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι εκπαιδευτικοί συζητούν την κλιμάκωση του αγώνα τους. Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης, μετά την καταστολή, να σπείρει την ηττοπάθεια στους εκπαιδευτικούς ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα και τονίζει ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα «να παλέψουμε επίμονα, αταλάντευτα και με ενθουσιασμό για την ανάδειξη των μεγάλων ζητημάτων της Παιδείας που συγκινούν και ανοίγουν δρόμους κοινού αγώνα με τους γονείς, τους εργαζόμενους και τη νεολαία».

Οι προτάσεις των ΔΣ των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών είναι για νέα τετραήμερη απεργία (από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη) στους δασκάλους και για 48ωρη απεργία (9 και 10 Οκτώβρη) στους καθηγητές. Το ΠΑΜΕ, τονίζοντας την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, καλεί τους καθηγητές να πάρουν αποφάσεις και για απεργία στις 17 - 19 Οκτώβρη.