ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σείστηκε το κέντρο της πόλης

Μαζικές οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, πορείες και σε άλλες πόλεις

Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006

InTime Sports

Πολλές χιλιάδες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διαδήλωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, ενώ διανύουν την τρίτη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Πιερίας, Ξάνθης, Δράμας, Σερρών, Χαλκιδικής. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στο Νομό της Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν το 85% σε όλους τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Το κέντρο της πόλης λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άρχισε να δονείται από τις παθιασμένες φωνές των χιλιάδων εκπαιδευτικών. Μία μεγάλη πορεία, που το μήκος και το πλάτος της ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Χιλιάδες δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εργαζόμενοι από όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη διαδήλωσαν με κατάθεση ψυχής. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλούσε τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τους γονείς, σε αγώνα για ένα παλλαϊκό Μέτωπο Παιδείας, για ενιαία Λαϊκή Παιδεία, για το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας στο πανό του κατέγραφε, επίσης, το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

«Δώστε λεφτά για την Παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στην υπουργό Παιδείας», «Εμείς θα την κρατήσουμε δημόσια την Παιδεία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν σε όλη τη διαδρομή και καταλήγοντας στην πόρτα του υπουργείου αναφώνησαν: «Ωραίο κτίριο έχει το υπουργείο, να το κάνουμε σχολείο!», αφού η σχολική στέγη είναι ένα από τα πλέον οξυμένα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλία

Ηχηρό μήνυμα συνέχισης του αγώνα αξιοπρέπειας έστειλαν και οι απεργοί εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλία, με συγκεντρώσεις κι άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις, καλώντας τους εργαζόμενους, τ' άλλα λαϊκά στρώματα και τους φορείς τους να συμπαρασταθούν στον αγώνα ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση της Παιδείας και κόντρα στον κυβερνητικό αυταρχισμό.


Motion Team

Μεγάλο ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στο οποίο έδωσαν «παρών» μαθητές και γονείς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς. Ξεχωριστή «νότα» στο χτεσινό συλλαλητήριο έδωσε η συναυλία της Πολιτιστικής Ομάδας Εκπαιδευτικών του νομού.

Στην Καρδίτσα, ύστερα από κάλεσμα της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ενώ στα Τρίκαλα οι απεργοί πραγματοποίησαν πανεξόρμηση ενημέρωσης για το δίκιο του αγώνα τους στο κέντρο της πόλης. Οι εκπαιδευτικοί του Βόλου χτες «κατέβηκαν» στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο.

Σε άλλες πόλεις

Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό συμπαράστασης απηύθυνε με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων και η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» Ηρακλείου, με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Στέλιο Ορφανό.

Κινητοποίηση διοργάνωσε χτες το πρωί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και στην Πάτρα, με συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο Καρλόβασι της Σάμου, η απεργιακή επιτροπή των εκπαιδευτικών διοργάνωσε χτες το απόγευμα συναυλία.