Τα ... αναπτυξιακά
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006

Παπαγεωργίου Βασίλης

TO 80% ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ενισχύσεων θα πάει στην περιφέρεια, ανακοίνωσε περιχαρής χτες ο πρωθυπουργός και στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε την αξιοποίησή του στους υπουργούς. Βολική σαφώς μια τέτοια δήλωση ενόψει δημοτικών εκλογών.

Μόνο που δεν ακούμε πρώτη φορά τέτοια πράγματα, και σίγουρα δε θα είναι και η τελευταία. Αν κάθε φορά οι κυβερνήσεις στην πραγματικότητα προωθούσαν στην περιφέρεια το 20% από όσα υπόσχονταν τώρα θα είχαμε την ...πλουσιότερη επαρχία στην Ευρώπη.

Δυστυχώς, όμως, στις τελευταίες θέσεις των αναπτυγμένων περιοχών της ΕΕ συνεχίζει να φιγουράρει η Ηπειρος και δεν είναι να πολυσυζητάμε για το τι γίνεται με τη Μακεδονία, όπου η συρρίκνωση της βιομηχανίας έχει πάρει διαστάσεις καταστροφής.

Οσο για τις πρωθυπουργικές υποσχέσεις περί «διαφανούς» και «χρηστής» διαχείρισης των ευρω-κονδυλίων, αυτά λέγονται μάλλον από ...υποχρέωση και για να τηρούνται τα προσχήματα. Χιλιάδες είναι τα «τρωκτικά» που τα περιμένουν και σας βεβαιώνουμε ότι δεν αδημονούν για το ...καλό της χώρας...

ΘΑ ΠΑΤΑΧΘΕΙ η κερδοσκοπία στα καύσιμα, κηρύσσει το υπουργείο Οικονομίας παρουσιάζοντάς μας πολύπλοκα σχέδια ελέγχων και κάνοντας εντυπωσιοθηρικές δηλώσεις περί των μηχανισμών του που δραστηριοποιούνται. Μόνο που αναφέρεται στην ...παράνομη κερδοσκοπία.

Κι αν αναρωτιέστε ποια θα μπορούσε να είναι η «νόμιμη» μπορούμε εύκολα να την εντοπίσουμε: Τι θα λέγατε για τη συνεχή αύξηση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων στα πετρελαιοειδή και τη βενζίνη; Για να κάνει κάτι το υπουργείο Οικονομικών μάλλον πρέπει να συλλάβει τον εαυτό του.

Οσο για τα υπέρογκα κέρδη των διυλιστηρίων και του «καρτέλ» των εταιρειών διανομής, εδώ δε συζητάμε καν το ενδεχόμενο παρέμβασης. Τα κέρδη είναι ...«ιερά» και καμία υπηρεσία δεν προτίθεται να τα αγγίξει. Θα 'ταν «έγκλημα» άλλωστε ενάντια στην «ανάπτυξη».



Γρηγοριάδης Κώστας