ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Κατευθύνσεις για βάθεμα των ανατροπών

Στην επιτάχυνση της εντεινόμενης επίθεσης σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης στοχεύει η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν

Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2006

Εργαζόμενες γυναίκες διαδηλώνουν στις 15 του περασμένου Ιούνη, πανελλαδική μέρα δράσης του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση
Την ένταση και επέκταση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης συστήνει η Κομισιόν, κινδυνολογώντας για την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά και το δημογραφικό. Ταυτόχρονα προτρέπει στη μείωση του δημόσιου χρέους, δηλαδή στην πολιτική του σφικτού ζωναριού, αλλά και στην παραπέρα αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Οι υποδείξεις αυτές περιέχονται στην Ανακοίνωση που ενέκρινε η Επιτροπή προς το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στην ΕΕ.

Οι «παρατηρήσεις» και «συστάσεις» της Κομισιόν έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο πλαίσιο του Ν. 3029/02, που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Ο «κοινωνικός διάλογος» που θα νομιμοποιήσει τις ακόμα πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων, δεν έχει σταματήσει ούτε λεπτό, την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά ήδη στο πετσόκομμα της λίστας των ΒΑΕ από 1/1/2008, γεγονός που θα σημάνει και την αύξηση κατά μια τουλάχιστον πενταετία του εργάσιμου βίου όσων βρεθούν εκτός λίστας, με παράλληλη μείωση των αποδοχών. Αντίστοιχα προχωράει και η αντεργατική ενοποίηση των επικουρικών ταμείων. Την επίθεση αυτή έρχεται να συνδράμει με την «επιχειρηματολογία» της και η νέα προπαγανδιστική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Κινδυνολογία με στόχο τους εργαζόμενους

Για «ωρολογιακή βόμβα των συντάξεων που θα σκάσει στα χέρια των γονιών και των εγγονιών μας» αν δεν παρθούν μέτρα, έκανε προκλητικά λόγο ο επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια και ισχυρίστηκε πως «χρειάζεται τόσο η μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων και του χρέους των κρατών - μελών όσο και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις των συστημάτων συνταξιοδότησης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και μακροχρόνιας φροντίδας». Ταυτόχρονα ο Χ. Αλμούνια έκρινε ανεπαρκή τα μέχρι τώρα αντιασφαλιστικά μέτρα και σε μια προσπάθεια να πιέσει για νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, πρόσθεσε ότι «εξαντλούνται γρήγορα τα χρονικά περιθώρια ευκαιρίας που υπάρχει από τη συνεχιζόμενη αύξηση του ενεργού πληθυσμού και των συνολικών επιπέδων απασχόλησης».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα μαζί με τις Τσεχία, Κύπρο, Πορτογαλία, Ουγγαρία και Σλοβενία, με βάση τη δημοσιονομική κατάσταση και το κόστος για την Κοινωνική Ασφάλιση, είναι στις «χώρες υψηλού κινδύνου», γεγονός «που απαιτεί μεταρρυθμίσεις αλλά και «η δημοσιονομική εξυγίανση είναι επίσης αναγκαία και επείγουσα...». Παράλληλα η Κομισιόν θέτει ευθέως αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς, όπως λέει, «η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων των συντάξεων θα είναι πλήρης μόνο αν αυτές συνοδεύονται από επιμήκυνση του ενεργού βίου...». Ομως ούτε αυτό αρκεί στην ΕΕ, καθώς, όπως προσθέτει η ανακοίνωση της Κομισιόν, και «για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, ενδεχομένως θα απαιτηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»!

«Μεταρρυθμίσεις» υπέρ του κεφαλαίου

Για «δημογραφική ωρολογιακή βόμβα» μίλησε όμως χτες και δεύτερος επίτροπος της ΕΕ, ο αρμόδιος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, Βλαντιμίρ Σπίλντα. «Οι ανησυχίες -είπε - σχετικά με τη "δημογραφική ωρολογιακή βόμβα" πρέπει να οδηγήσουν σε άμεσες ενέργειες και μεταρρυθμίσεις. Τα επόμενα 10 χρόνια μας προσφέρουν μια σημαντική ευκαιρία. Ας μην τη χάσουμε». Στα μέτρα που προτείνονται είναι μεταξύ άλλων η «αύξηση του δυναμικού της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικής ικανότητας, μέσω της εκτίμησης της συνεισφοράς τόσο των εργαζόμενων μεγαλύτερης ηλικίας όσο και των νεότερων».

Μάλιστα ο Βλ. Σπίλντα ζήτησε από τα κράτη - μέλη «να δώσουν ισχυρό μήνυμα στις επιχειρήσεις και τους πολίτες να αλλάξουν τις προσδοκίες και τις συμπεριφορές τους, ιδίως στην αγορά εργασίας».

Ανοιχτό ζήτημα

Η επίθεση όμως ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν έρχεται μόνο από τις Βρυξέλλες. Χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο. Ερωτηθείς για σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ», ο υπουργός δεν έδωσε αρνητική απάντηση στο ενδεχόμενο αύξησης στα όρια των γυναικών λέγοντας απλά ότι η κυβέρνηση είναι «σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας η οδηγία 54 του 2006 προβλέπει την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο, στο στρατό και την αστυνομία μεταξύ ανδρών και γυναικών.