ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Δίνουν απάντηση στους δρόμους του αγώνα

Στις 11 π.μ. στα Χαυτεία η προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων. Αδιάλλακτη η ηγεσία του υπουργείου απέναντι στα δίκαια αιτήματα των απεργών

Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006

Eurokinissi

Στους δρόμους δίνουν και σήμερα την απάντησή τους οι εκπαιδευτικοί, απέναντι στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης που, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από τη χτεσινή συνάντηση των ΔΣ της ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με την υπουργό Παιδείας, όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά συνδέει, μέσω των κοινοτικών κονδυλίων, την όποια βελτίωση της κατάστασης στην Παιδεία με την εφαρμογή αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων.

Σήμερα οι απεργοί εκπαιδευτικοί κατεβαίνουν σε νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, ενάντια στην υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση της Παιδείας, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς τους. Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που έχουν ορίσει το ραντεβού των ταξικών δυνάμεων για τις 11 το πρωί στα Χαυτεία.

Επιμένει... αδιάλλακτα

Προκλητική απέναντι στους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που απεργούν από τις 18 Σεπτέμβρη, και τους καθηγητές που βρίσκονται σε τριήμερη απεργία, εμφανίστηκε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας κατά τη χτεσινή συνάντηση με τα ΔΣ ΟΛΜΕ και ΔΟΕ. Για σχεδόν δυόμισι ώρες και ενώ στην οδό Μητροπόλεως βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών, οι εκπρόσωποι των δύο ομοσπονδιών άκουγαν την υπουργό Παιδείας να επαναλαμβάνει ότι οι αντοχές της οικονομίας δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των αιτημάτων των εκπαιδευτικών για αυξήσεις στους μισθούς τους. Καμία δέσμευση δεν εισέπραξαν οι εκπαιδευτικοί στα θεσμικά αιτήματα των ομοσπονδιών, ενώ σε ό,τι αφορά τις δαπάνες για την Παιδεία που παραμένουν καθηλωμένες κάτω από τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες, η υπουργός παρέπεμψε στα κοινοτικά κονδύλια από το τέταρτο ΚΠΣ. Σημειώνεται ότι αυτά τα κοινοτικά κονδύλια δεν προορίζονται για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων της εκπαίδευσης, αλλά αποτελούν το μοχλό εφαρμογής διαφόρων προγραμμάτων που η ΕΕ επιβάλει στα σχολεία, στην κατεύθυνση της υλοποίησης του στόχου του μεγάλου κεφαλαίου για μια Παιδεία στα μέτρα των αναγκών του. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας κατά τη συνάντηση έκανε λόγο για συνολική αναμόρφωση και καινοτόμα μορφή των προγραμμάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση των σχολείων και των εκπαιδευτικών που θα συμμετάσχουν και δείχνοντας τελικά πώς εννοεί την όποια βελτίωση της κατάστασης στα σχολεία.

Μετά και από τη χτεσινή εξέλιξη, οι εκπαιδευτικοί συζητούν σήμερα στις γενικές συνελεύσεις τους την πορεία των κινητοποιήσεών τους. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει τριήμερη απεργία την ερχόμενη βδομάδα στις 24, 25 και 26 Οκτώβρη. Η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ είχε προτείνει αρχικά πενθήμερη απεργία, αλλά στήριξε την πρόταση για τριήμερη προκειμένου να διαμορφωθεί μια κοινή αγωνιστική πρόταση προς τη βάση των καθηγητών. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών δίνουν τη μάχη, ώστε να είναι μαζικές οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων και να κάνουν δική τους υπόθεση τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Αύριο Πέμπτη, θα συνέλθει η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, ενώ την Παρασκευή θα συνέλθει η ολομέλεια των προέδρων των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να αποφασιστεί η παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων.