Συνομιλίες και σεβασμός ο δρόμος για την ειρήνη

Δήλωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης

Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006

Ο Ορλάντο Φουντόρα
Σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται στη Λαϊκή Δημοκρατίας της Κορέας, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), Κουβανός Ορλάντο Φουντόρα, δήλωσε: «Οι φιλειρηνικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούν την πρόσφατη δοκιμή πυρηνικού όπλου μικρών διαστάσεων από τη ΛΔ Κορέας ένα δυσάρεστο γεγονός, γιατί η μη διάδοση πυρηνικών όπλων από τις χώρες - παραγωγούς αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιδιώξεις της ανθρωπότητας σε αυτό τον τομέα για τη συνολική και καθολική αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη.

Αλλά αυτή η στάση αποτελεί έναν ελάχιστο κίνδυνο στην ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή σε σύγκριση με τη στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στη ΛΔ Κορέας τα τελευταία 50 χρόνια, συμπεριλαμβανόμενου ενός πολέμου, στη διάρκεια του οποίου οι ΗΠΑ σκοτώσανε 4 εκατομμύρια Κορεάτες και ο οποίος έληξε με την υπογραφή μόλις μιας παύσης πυρός το 1953, γιατί η Ουάσινγκτον επανειλημμένα αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία ειρήνης και να θέσει τέλος επίσημα στον πόλεμο της Κορέας, ομαλοποιώντας έτσι τις σχέσεις της.

Ενώ η ΛΔ Κορέας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να εργαστεί για την ειρήνη στην περιοχή και για την ειρηνική επανένωση της κορεατικής χερσονήσου, οι ΗΠΑ έδρασαν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη. Η ΛΔ Κορέας καλούσε μόνιμα για αποπυρηνικοποίηση της περιοχής και για την υπογραφή σύμφωνου μη-επίθεσης. Πρότεινε την εγκατάλειψη του προγράμματος κατασκευής πυρηνικών με αντάλλαγμα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της, εγγυήσεων για μη επίθεση και ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Επραξε τα πάντα για να αποφύγει να βρεθεί στην ανάγκη κατασκευής πυρηνικού οπλισμού, για τις ανάγκες της άμυνάς της και τη διατήρηση της εθνικής της υπόστασης.

Η παρούσα κρίση προκύπτει όχι από τις πράξεις της ΛΔ Κορέας, αλλά από τις εχθρικές πράξεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στο λαό της ΛΔ Κορέας. Γεγονός ειρωνείας και παραπλάνησης αποτελούν οι κατηγορίες των ΗΠΑ, της μόνης χώρας που χρησιμοποίησε ποτέ πυρηνικά ενάντια σε αμάχους, για τις ευθύνες της ΛΔ Κορέας σε αυτή την κρίση, την ίδια στιγμή που περικυκλώνουν τη χερσόνησο με αεροπλάνα, πυραύλους, υποβρύχια, αεροπλανοφόρα, σμήνη μαχητικών, πυρηνικά όπλα και πάνω από 30.000 αμερικάνικα στρατεύματα στη Νότια Κορέα.

Απειλές, επιθέσεις και κυρώσεις δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην επίλυση της κρίσης. Μόνο πολιτισμένες διπλωματικές συνομιλίες ανάμεσα σε όλα τα μέρη μπορούν να φέρουν ειρήνη.

Συνομιλίες και σεβασμός, όχι στρατεύματα και κυρώσεις, αποτελούν το δρόμο προς την ειρήνη».