Οργιο ρουσφετολογίας και εργολάβοι επιχειρηματιών
Κυριακή 22 Οχτώβρη 2006

Και σήμερα γυρίζουμε την πλάτη στους πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων
«Και σ' αυτή την εκλογική μάχη επανήλθαν και δυνάμωσαν οι αρνητικές πλευρές, τα εμπόδια και οι αντιξοότητες που δυσκολεύουν εργατικά και γενικότερα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν στην κάλπη την οργή και δυσαρέσκειά τους για την κυρίαρχη πολιτική.

Επιβεβαιώθηκε το γεγονός, που η αγωνιστική συμπαράταξη από την πρώτη στιγμή ανέδειξε, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καθώς και η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ έχουν διαμορφώσει ισχυρούς μηχανισμούς, ιδιαίτερα μέσα στους δήμους, με στόχο τη χειραγώγηση, τον επηρεασμό και ιδιαίτερα τη ρουσφετολογία και τις υποχρεώσεις.

Φάνηκε πιο καθαρά ότι ενώ ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχει μειωμένο κύρος ως θεσμός υποστήριξης των λαϊκών συμφερόντων, περιβάλλεται σήμερα από το "κύρος" της ρουσφετολογίας και της ελπίδας ότι μπορεί να επιλύσει σε ατομική βάση προβλήματα λαϊκών μαζών».

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της 15ης Οκτώβρη 2006.

* * *

Τα εμπόδια και οι παγίδες που έχουν στήσει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι νομάρχες και δήμαρχοι που πρόσκεινται σε αυτά τα κόμματα και τον ΣΥΝ, μέσα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολλές. Η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης στους δήμους. Η πρόσληψη χιλιάδων συμβασιούχων - ομήρων της εκάστοτε κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, που ακολουθείται - λίγο πριν από εκλογές - από τον έμμεσο εκβιασμό για μονιμοποίηση. Η δημιουργία των Γραφείων Ενημέρωσης για την Απασχόληση στους δήμους, που έχει αναδειχτεί σε βασικό μοχλό προώθησης της μερικής απασχόλησης με τις 2μηνες, 3μηνες συμβάσεις, τα 4ωρα απασχόλησης, μέσω των Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, και την ανασφάλιστη εργασία.

Λίστες ανέργων

Και, βέβαια, εκτός από όλα τα παραπάνω, υπάρχει και ο άμεσος εκβιασμός των ανέργων για να ψηφίσουν με αντάλλαγμα μια θέση εργασίας. Η αποκάλυψη του «Ρ» (18.10.2006) για τις λίστες ανέργων στη Λάρισα, στις οποίες αναγράφονται δεκάδες ονόματα ανέργων της περιοχής, που ενδιαφέρονταν για πρόσληψη από τοπική βιομηχανία. Αυτές οι λίστες, λοιπόν, που εστάλησαν από δύο βουλευτές της ΝΔ και έναν του ΠΑΣΟΚ - και μάλιστα με υποσημειώσεις, όπως, «γνωστός», «έχει βρει δουλιά», «δεν μπορεί βάρδιες» - σε στελέχη της συγκεκριμένης εταιρείας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς αυτά τα κόμματα ψαρεύουν ψήφους.

Και να μην ξεχνάμε ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές, πολλές ήταν οι καταγγελίες για εξαγορά ψήφων με ταρίφα από 100 μέχρι και 1.000 ευρώ. Οπως επίσης και τον εκβιασμό από πολλούς υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που παραμονές των εκλογών μοίραζαν φυλλάδια στα οποία με κεφαλαία γράμματα έγραφαν ότι μπορούν να αναλάβουν πάσης φύσεως υποθέσεις, που αφορούν ακόμα και στην εύρεση εργασίας στους ψηφοφόρους.

Ρουσφετολογικό όργιο

Ο ίδιος ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το καθεστώς που έχουν επιβάλει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που συνδιοικούν στα συλλογικά όργανα (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ), είναι και η αιτία που ευδοκιμεί το ρουσφετολογικό όργιο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια περίπτωση: Εργαζόμενος σε επιχείρηση στην Παλλήνη απολύθηκε από αυτήν πριν από 3 χρόνια. Στο μεταξύ, δήμοι της περιοχής, υπό την αιγίδα της νομαρχίας, ξεκίνησαν την υλοποίηση των Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης. Προγράμματα που καταρτίζονται σε συνεργασία με επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι υποβάλλουν στους δήμους πόσους εργαζόμενους θέλουν και για πόσο χρονικό διάστημα. Η σχέση εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, δηλαδή 3ωρα, 4ωρα, κλπ. Ετσι, ο απολυμένος της εταιρείας που δούλευε 8ωρο με κανονικό μισθό και ασφάλιση, τώρα με τη μεσολάβηση του δήμου - που πουλά και εκδούλευση επειδή του βρήκε δουλιά και θα του ζητήσει και την ψήφο του στις εκλογές - δουλεύει στην ίδια επιχείρηση με το μισό μισθό και με ημερομηνία λήξης! Φανταστείτε σε μαζική κλίμακα σε όλη τη χώρα, τι εμπόριο ελπίδας στήνουν οι δήμοι μέσω αυτών των προγραμμάτων.

Ενα άλλο παράδειγμα: Στο Δήμο Λευκίμμης στην Κέρκυρα άνθρωποι του συνδυασμού που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ έπιαναν εργαζόμενους στο δήμο και τους έλεγαν ότι εάν στο β΄ γύρο εκλεγεί ο υποψήφιος του αγωνιστικού συνδυασμού που στηρίζεται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, θα απολυθούν! Ανεξάρτητα από το ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο - όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του συνδυασμού - αυτό το γεγονός δε συνιστά ωμό εκβιασμό προς τους εργαζόμενους που ως συμβασιούχοι δουλεύουν υπό καθεστώς ομηρίας; Ενα καθεστώς που ισχύει για χιλιάδες εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλη τη χώρα με αποφάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έγκριση της ΚΕΔΚΕ (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ).

Εργολάβοι επιχειρηματιών

Είδαμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους οι δήμοι δουλεύουν για λογαριασμό των επιχειρηματιών με τις Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης. Οι δήμοι, λοιπόν, στην ουσία λειτουργούν σαν εργολάβοι επιχειρηματικών συμφερόντων. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Στο Χαϊδάρι πριν από μερικά χρόνια ένας όμιλος ονόματι «Ευρωπαϊκός Ομιλος Οικονομικού Σκοπού» είχε συμφωνήσει με το δήμο να πληρώνει ένα μίσθωμα, ώστε να του παραχωρήσει τη διαχείριση όλης της αθλητικής και πολιτιστικής υποδομής. Μέσω αυτής της συμφωνίας ο όμιλος θα αποκτούσε όχι μόνο την υποδομή αλλά θα μπορούσε να κάνει αποδοτικές μπίζνες, αφού εκείνος θα καθόριζε, κατά το δοκούν, το τίμημα που θα πλήρωναν οι γονείς για να αθληθούν τα παιδιά τους αλλά και να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Η συγκεκριμένη συμφωνία δεν προχώρησε μετά από έντονες διαμαρτυρίες και παρεμβάσεις ακόμα και σε συνέδρια της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας.

Η περίπτωση του Δήμου Κροκεών στη Λακωνία αγγίζει τα όρια ενός ρεκόρ. Πρόσφατα είχε υπογραφεί σύμβαση με εταιρεία η οποία αναλάμβανε κάθε (!!!) αρμοδιότητα του δήμου, ακόμα και αυτή της σύνταξης των προϋπολογισμών και της διαχείρισης των πόρων και της επιβολής τοπικής φορολογίας στους κατοίκους. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο δήμος μετατράπηκε σε μια Ανώνυμη Εταιρεία με ισόβιο πρόεδρό της τον δήμαρχο Κροκεών. Για λίγο, όμως, αφού μετά από παρέμβαση της Δικαιοσύνης δεν προχώρησε αυτό το μοντέλο. Προφανώς δεν είχε ετοιμαστεί το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, αφού έτσι κι αλλιώς πολλές από τις αρμοδιότητες των δήμων τις χειρίζονται πλέον ιδιώτες μέσα από δημοτικές επιχειρήσεις.

Αλλωστε, τώρα, με τον νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που «πέρασε» με τη συναίνεση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ μέσα από την ΚΕΔΚΕ, όλα μπορούν να γίνουν. Συγκεκριμένα, με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, το μεγάλο κεφάλαιο συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση των έργων, των υπηρεσιών που παρέχονται από το δήμο αλλά και των υπηρεσιών με τις οποίες λειτουργεί ένας δήμος. Τι είναι άλλωστε η περίπτωση του γηπέδου του ΠΑΟ στον Ελαιώνα, όπου ο δήμος παραχώρησε τη διαχείριση και εκμετάλλευση του χώρου σε μια ποδοσφαιρική εταιρεία;

Εκτός όμως από αυτό υπάρχει και το φαινόμενο «ΘΗΣΕΑΣ». Το πρόγραμμα εκείνο μέσα από το οποίο καθορίζονται οι χρηματοδοτήσεις για μια σειρά έργων στους δήμους. Μόνο που για να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια θα πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει συμμετοχή ιδιωτικού κεφαλαίου στην κατασκευή του έργου... Ετσι, οι χρηματοδοτήσεις για αντιπλημμυρικά έργα σε μια περιοχή «κολλάνε» αφού σε αυτά οι επιχειρηματίες δε βλέπουν προοπτική κέρδους... Κι ας πνίγονται η Θεσσαλία, η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη με την πρώτη βροχή. Ας χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Είναι φανερό ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση - και μετά τις αλλαγές που σημειώθηκαν από το 1994 - έχει εξελιχθεί σε έναν αντιδραστικό θεσμό που εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αποκαλύπτεται πόσο στενά, καθαρά και άμεσα είναι ενταγμένη στην άσκηση της γενικής πολιτικής, στο κρατικό, πολιτικό σύστημα εξουσίας, στο σύστημα άμεσης διασύνδεσης με τους επιχειρηματίες και την ανάγκη τους να εκμεταλλευτούν ακόμα πιο στυγνά τους εργαζόμενους. Και απέναντι σε αυτό το αντιλαϊκό κατασκεύασμα πρέπει τα λαϊκά στρώματα να σταθούν και σήμερα - β΄ γύρος των εκλογών - και να ψηφίσουν με κριτήριο τα δικά τους προβλήματα. Να ρίξουν λευκό ή άκυρο όπου δεν υπάρχουν αγωνιστικοί συνδυασμοί. Και από αύριο να σχεδιάσουν τη δράση τους, την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που καταδυναστεύει τη ζωή τους.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ