ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Διαφωνίες για «κυβέρνηση ενότητας»

Μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ»

Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006

Associated Press

Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στη Συρία διαδήλωσαν χτες για την «ημέρα της Ιερουσαλήμ», απαιτώντας τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Το Ισραήλ είναι ένα καρκίνωμα στην περιοχή, το οποίο θα πρέπει να εκλείψει. Στερείται νομικής, πολιτικής, ιστορικής και πολιτιστικής νομιμότητας και δεν πρόκειται να το αναγνωρίσουμε ποτέ. Είναι οριστική και μη διαπραγματεύσιμη απόφαση». Αυτό δήλωνε κατηγορηματικά, αργά χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της «Χαμάς», Μαχμούντ Ζαχάρ, λίγες ώρες μετά τα πυρά που δέχτηκε από αγνώστους η αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού Χανίγια, ο οποίος, με τη σειρά του, επίσης προειδοποίησε τον Πρόεδρο Αμπάς να μην προχωρήσει σε κινήσεις που δε θα λαμβάνουν υπ' όψιν την οργάνωσή του.

Η αυτοκινητοπομπή του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχτηκε τα πυρά αγνώστων, ενώ περνούσε από το Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας. Ενα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε αλλά δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός. Αξιωματούχοι της «Χαμάς» υποστήριζαν ότι δεν επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας, αλλά πιθανότατα για μια οργισμένη αντίδραση συγγενών ενός μαχητή της «Φατάχ» που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με ενόπλους της «Χαμάς» στις αρχές του μήνα.

Νωρίτερα, ο Χανίγια, σε ομιλία του, υπογράμμισε ότι η «Χαμάς» θα αντιδράσει με την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία σε κάθε προσπάθεια του Προέδρου Αμπάς είτε να παραγκωνίσει την υπάρχουσα κυβέρνηση για να συστήσει μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης είτε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της κυβέρνησης εθνικής ενότητας χωρίς, όμως, να αναγνωρίζεται η νομιμότητα της ισραηλινής κατοχής.

Την ίδια ώρα, στην πόλη της Γάζας, αξιωματούχοι των «Χαμάς» - «Φατάχ», με τη διαμεσολάβηση Αιγυπτίων, κατέληγαν σε συμφωνία για τον τερματισμό των μεταξύ τους συγκρούσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφάσισαν τη δημιουργία ενός συντονιστικού γραφείου που θα ελέγχει τη δράση των ενόπλων και των δύο πλευρών. Εκτός, όμως, του συγκεκριμένου ζητήματος, οι δύο οργανώσεις δεν έχουν πλησιάσει διόλου ως προς τις διαφωνίες τους για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Χτες σε πολλές αραβικές χώρες γιορτάστηκε η μέρα της Ιερουσαλήμ (για τη σημασία που έχει η πόλη για τους Αραβες) ως μέρα αντίστασης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Μαζική διαδήλωση πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες και στη Συρία.