ΧΙΛΗ
Συνεχίζουν οι «πιγκουίνοι»

Το μαθητικό κίνημα απαιτεί ριζικές αλλαγές για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006

Associated Press

Οι μαθητές είναι αποφασισμένοι να καταργήσουν το χουντικό νόμο για την Παιδεία
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Το μαθητικό κίνημα ανοίγει νέους δρόμους, καθώς δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει τον αγώνα για δημόσια δωρεάν Παιδεία ως κοινωνικό αγαθό, ενάντια στο χουντικό ταξικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και κάνει τη μόρφωση άπιαστο όνειρο για τους νέους από τα λαϊκά στρώματα.

Στην προχτεσινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του συντονιστικού συνδικαλιστικού τους οργάνου με αντιπροσωπεία της Γερουσίας κατήγγειλαν την άγρια καταστολή των καταλήψεων και των πρόσφατων διαδηλώσεων με τις εκατοντάδες συλλήψεις.

Μετά τη χαρακτηριστική κωλυσιεργία που παρατηρείται στις εργασίες της επιτροπής, που συστάθηκε για την αναθεώρηση του χουντικού, λεγόμενου οργανικού νόμου για την Παιδεία, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν πειστεί πια ότι δεν πρόκειται να γίνουν οι αλλαγές που ζητάνε. Ανάμεσα σε αυτές είναι η κατάργηση της πληρωμής για τις εισαγωγικές εξετάσεις και γενικότερα η οικονομική ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, που ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοτσέτ το 1989 είχε βάλει σε πορεία ιδιωτικοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα σχολεία στο σύνολο της λειτουργίας τους ανήκουν στους δήμους και τελικά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώνουν. Αυτή έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ταξική διαφοροποίηση. (Πρόκειται ουσιαστικά και για τα σχέδια που επιχειρείται σιγά - σιγά να περάσουν και στην Ελλάδα).

Σε όλα αυτά αντιδρούν οι «πιγκουίνοι», όπως λέγονται οι μαθητές και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και μάλιστα πιο δυναμωμένοι, δηλώνοντας ότι η αποχή της Τετάρτης ήταν «προειδοποίηση» προς την Μισέλ Μπατσελέτ να επιταχύνει την εφαρμογή των νέων μέτρων. Και πλέον, όπως δηλώνουν, θα προχωρήσουν σε ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα τους.