ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Υπό πίεση άνοιγμα της αυλαίας της
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006

Αποψη της σκηνής του «Ακροπόλ» με τις άρον άρον εργασίες
Σε ένα χώρο προβληματικό για ανέβασμα όπερας και υπό κλίμα πιέσεων και εκβιαστικών πρακτικών εγκαινιάζεται αύριο στο θέατρο «Ακροπόλ» - και όχι στο «Ολύμπια» που παραμένει γιαπί - η χειμερινή περίοδος της Λυρικής Σκηνής. Η νέα διεύθυνση της ΕΛΣ, που προχώρησε στις μετατροπές του «Ολύμπια» χωρίς άδεια της πολεοδομίας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν διακοπεί οι εργασίες, αποφάσισε τη μεταφορά της πρεμιέρας στο «Ακροπόλ», θέατρο που δεν έχει την υποδομή για μεγάλο οπερατικό θέαμα, ούτε διαθέτει, όπως αναφέρουν καλλιτέχνες, την απαιτούμενη ακουστική. Ετσι, αναμένεται ο «Ντον Τζιοβάνι» να παρουσιαστεί με όλους τους συντελεστές επί σκηνής (ορχήστρα, χορωδία, τραγουδιστές) σε μορφή μάλλον... κοντσερτάντε (απλώς τραγουδιστικά και όχι θεατρικά). Πολλές ήταν οι αντιδράσεις των καλλιτεχνών για το ανέβασμα σ' αυτό το χώρο. Την προηγούμενη Τετάρτη, οι μουσικοί αποφάσισαν σε γενική συνέλευση να μην παίξουν υπ' αυτές τις συνθήκες.

Ομως, ο πρόεδρος του ΔΣ της Λυρικής, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, έθεσε επί τάπητος ακόμη και το ενδεχόμενο να παίξει ξένη ορχήστρα στη θέση της ορχήστρας της Λυρικής! «Πώς θα σας φαινόταν να φέρουμε μια ξένη ορχήστρα να παίξει στην παράσταση;», είπε στους μουσικούς της ΕΛΣ ο μεγαλοβιομήχανος, πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ και νυν «σωτήρας» του λυρικού μας θεάτρου.

Πιέσεις άσκησε και ο υπουργός Πολιτισμού, τον οποίο επισκέφτηκε αντιπροσωπεία των μουσικών για να του εκθέσει το πρόβλημα. Αποτέλεσμα ήταν στη ΓΣ των μουσικών (19/10) να ληφθεί, με οριακή πλειοψηφία (30 υπέρ - 26 κατά), απόφαση για συμμετοχή στην πρεμιέρα. Η πρώτη πρόβα έγινε μόλις την περασμένη Παρασκευή. Τι θα γίνει στη συνέχεια, με δεδομένο ότι το «Ολύμπια» παραμένει ανενεργό; Οι εργαζόμενοι καλλιτέχνες δηλώνουν αποφασισμένοι ότι «δε θα υπάρξει δεύτερη φορά» στο «Ακροπόλ» και ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε άλλη παραγωγή εκεί, κάτω από αυτές τις συνθήκες.