ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Ο κατήφορος συνεχίζεται

Η έξαρση της βίας δεν περιορίστηκε ούτε και από την εμπορευματοποιημένη Σούπερ Λίγκα

Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006

«Μα το ντέρμπι είναι στημένο, από πριν ξεπουλημένο και συ πνίγεσαι σε δίχρωμα κασκόλ»... Με αυτές τις λέξεις περιγράφεται (μελωδικά, από τον Β. Παπακωνσταντίνου) η ουσία των βίαιων γεγονότων που συχνά - πυκνά συμβαίνουν στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Τα τελευταία (χρονικά) επεισόδια που έγιναν στο ΟΑΚΑ, απλά επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα. Οι αρμόδιοι τα αξιοποιούν, ενδιαφέρονται για τις εντυπώσεις και αδιαφορούν για την «ταμπακέρα».

Τα φαινόμενα βίας είναι σύμφυτο του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου και ένας ακίνδυνος - για το σύστημα - τρόπος εκτόνωσης. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οι επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών εταιρειών φαίνεται πως δε θέλουν την εξάλειψή τους αλλά την ελεγχόμενη παρουσία τους. Γι' αυτό άλλωστε τα αντιμετωπίζουν με βάση τις επιδιώξεις τους.

Οι ΠΑΕάρχες δημιούργησαν και διατηρούν τους «ιδιωτικούς στρατούς». Οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για να υπερασπιστούν «τα δίκαια της ομάδας» που ...εντελώς τυχαία έχουν ταυτιστεί με τα συμφέροντα του μεγαλοεπιχειρηματία προέδρου. Τώρα, στα νέα σχέδια των ΠΑΕ (διαφορετική μορφή εμπορευματοποίησης) δεν είναι απαραίτητοι, με τα ίδια χαρακτηριστικά. Ετσι, καταστρώνονται πλάνα, όχι αντιμετώπισης του φαινομένου, αλλά απομάκρυνσης - μετατόπισής τους από το γήπεδο - επιχείρηση... Από την άλλη, η δημιουργία τέτοιων φαινομένων βοηθά στην εμπέδωση - δικαιολόγηση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού (η οποία στη συνέχεια επεκτείνεται και σε άλλους χώρους).

Είναι χαρακτηριστικά τα μέτρα που προτάθηκαν, χτες, ύστερα από σύσκεψη της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., και της διοίκησης της Σούπερ Λίγκας. Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, πρότεινε την ίδρυση Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης, με αποκλειστική ενασχόληση την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. Και την αναβάθμιση του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου με τη νέα εφαρμογή για διεθνείς αγώνες και εσωτερικά πρωταθλήματα... Ενώ η Σούπερ Λίγκα έχει αποφασίσει τη δημιουργία υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφαλείας... Αφού βέβαια πρώτα φρόντισαν, σε συνεργασία με την ΕΠΟ, να μην έχουν συνέπειες που θα πλήξουν τα κέρδη τους από τυχόν αποκλεισμούς εδρών ή παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών. Παρά μόνο κάποια - υποτίθεται - βαριά πρόστιμα, «για τα μάτια του κόσμου»...

Την κορυφαία ευθύνη όμως φέρουν οι κυβερνήσεις, πριν του ΠΑΣΟΚ, τώρα της ΝΔ, που αρκούνται απλά και μόνο σε δηλώσεις, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Ετσι και χτες, διά στόματος υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Ορφανού, μάθαμε ότι «το όλο σύστημα που έχει στηθεί, ουσιαστικά λειτουργεί, στο να ενισχύει τη βία και όχι να την αποτρέπει». Οτι «η ατιμωρησία είναι μια γενεσιουργός αιτία για επεισόδια. Και σε αυτό συμβάλλουν ενεργά, με τον τρόπο που πολιτεύονται, και η Σούπερ Λίγκα και η ΕΠΟ».