Εβαλε το χεράκι της η Τροχαία
Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χτες, από το πρωί μέχρι το απόγευμα, βρισκόταν σε εξέλιξη το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Με εξαίρεση το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι προσυγκεντρώσεις μαθητών και εργαζομένων κατευθύνονταν από την Ομόνοια προς το χώρο του συλλαλητηρίου και το διάστημα που διήρκεσε η πανεκπαιδευτική πορεία, όλη την υπόλοιπη ώρα η συγκέντρωση εξελισσόταν στο χώρο πάνω και γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Η Τροχαία, ωστόσο, είχε φροντίσει από νωρίς το μεσημέρι να διακόψει εντελώς την κίνηση στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου, στο ύψος της Ομόνοιας, προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της Αθήνας.

Στις διαμαρτυρίες ορισμένων οδηγών, οι τροχονόμοι επικαλούνταν τη συγκέντρωση. Σε παρατήρηση, όμως, ότι κατά μήκος της Πανεπιστημίου και της Σταδίου, πολύ πριν την πλατεία Συντάγματος, υπάρχουν πολλές κάθετες οδοί προς όλες τις κατευθύνσεις, η χρήση των οποίων θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του κέντρου, η απάντηση από τροχονόμο που ρύθμιζε την κυκλοφορία στα Χαυτεία ήταν ανέλπιστη: Υπάρχουν, ισχυρίστηκε, αναρχικοί κάπου στο κέντρο και ο αποκλεισμός των κεντρικών οδών γίνεται για να προστατευτούν οι οδηγοί!

Σημειώνουμε το περιστατικό για το μοναδικό λόγο ότι ακόμα και το μποτιλιάρισμα στο κέντρο της πόλης - καθημερινό, άλλωστε, φαινόμενο - χρησιμοποιήθηκε και προεκλογικά από τους εκπροσώπους του δικομματισμού για τη δυσφήμιση των διαδηλώσεων, ακόμα και σαν επιχείρημα για τον περιορισμό τους. Μάλλον τα κάθε είδους «παπαγαλάκια» ποντάρουν πολλά και στη βοήθεια της Τροχαίας για να σπείρουν την αντιδραστική τους προπαγάνδα...