ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προαναγγέλει ο Μπους «αλλαγή τακτικής»

Διακόσιοι Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ ζητούν αποχώρηση από τη χώρα, με κείμενο συλλογής υπογραφών

Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2006

Associated Press

Τα φέρετρα των νέων που θυσιάζονται για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στο Ιράκ εξακολουθούν να φτάνουν στις ΗΠΑ
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

«Η εξέλιξη της κατάστασης στο Ιράκ έχει κρίσιμη σημασία για την ασφάλεια των ΗΠΑ», επανέλαβε ο Πρόεδρος Μπους, σε νέα σχετική συνέντευξή του, δηλώνοντας ότι «αντιλαμβάνεται τη δυσαρέσκεια για τις μεγάλες απώλειες», για να καταλήξει, όμως, λέγοντας ότι «ο αμερικανικός στρατός κερδίζει και θα κερδίσει στο Ιράκ». Επίσης, εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στον Ιρακινό πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι του έχει καταστήσει σαφές πως «τα όρια της υπομονής της Ουάσιγκτον απέναντι στη βία και στην αιματοχυσία δεν είναι απεριόριστα».

Τέλος, ο Μπους επιβεβαίωσε ότι «θα υπάρξει αλλαγή τακτικής». Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας διέρρεε ότι «τα βρετανικά στρατεύματα έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους και ελπίζουν να αποσυρθούν από το Ιράκ εντός ενός έτους».

Αργά το βράδυ, γνωστοποιήθηκε ότι 200 στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο κείμενο συλλογής υπογραφών, με το οποίο ζητούν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Εκνευρισμός εντός

Τη βαθιά δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι για την πραγματοποίηση, τη νύχτα, αμερικανο-ιρακινής επιχείρησης στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπου σκοτώθηκαν 4 πολίτες και τραυματίστηκαν 20. Στόχος της επιχείρησης ήταν «άνδρες σιιτικών ταγμάτων θανάτου». Ο αλ Μάλικι κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «δεν μπορούν να κάνουν τέτοιες επιχειρήσεις χωρίς τη γνώμη της ιρακινής ηγεσίας». Από τα «πυρά» του πρωθυπουργού δε γλίτωσε ούτε ο Αμερικανός υπερπρέσβης Ζαλμάι Κχαλιζάντ, τον οποίο κατηγόρησε ότι, στις δηλώσεις του της Τρίτης, «έδωσε την εντύπωση ότι χαράσσει την πολιτική στο Ιράκ και δίνει εντολές».