Κέρδη βαμμένα στο αίμα των λαών

Οι πολεμικές βιομηχανίες συνεχίζουν το ράλι των κερδών από τα νέα οπλικά συστήματα που παράγουν για τις ανάγκες της Νέας Τάξης

Σάββατο 28 Οχτώβρη 2006 - Κυριακή 29 Οχτώβρη 2006

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι πολεμικές βιομηχανίες είναι οι κερδισμένες από τη νέα κούρσα των εξοπλισμών που καθοδηγείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για έβδομο στη σειρά τρίμηνο, η μεγαλύτερη πολεμική βιομηχανία του κόσμου, η αμερικανική «Λόκχιντ Μάρτιν» αύξησε τα κέρδη της με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα, τα κέρδη της το τρίμηνο Ιούλη - Σεπτέμβρη σημείωσαν αύξηση κατά 47%. Εφτασαν, δηλαδή, τα 629 εκατομμύρια δολάρια, έναντι 427 εκατομμυρίων δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005.

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ρόμπερτ Στίβενς, η κερδοφορία θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και τα επόμενα τρίμηνα, αφού η «Λόκχιντ» πήρε νέες παραγγελίες για πολεμικά πλοία και αεροπλάνα τόσο από τον αμερικάνικο στρατό, όσο και από άλλες χώρες.

«Χρονιά - χρυσωρυχείο είναι το 2006 για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά στις πωλήσεις των όπλων τους στο εξωτερικό. Τα ποσά των συμβολαίων, τα οποία έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ με τις ξένες κυβερνήσεις, φτάνουν σε επίπεδα - ρεκόρ και ξεπερνούν μέχρι τώρα τα 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ», σημειώνει ο Ντέιβιντ Ρόμπερτσον στη βρετανική εφημερίδα «Τάιμς».

Σε σύγκριση με το 2005, η αξία των αμερικανικών εξαγωγών όπλων παρουσιάζει αύξηση 76%. Ο Βρετανός δημοσιογράφος σημειώνει ότι τους επόμενους τέσσερις μήνες είναι πολύ πιθανόν το ποσοστό να μεγαλώσει περισσότερο. Ηδη, οι εξαγωγές αμερικανικών όπλων συγκρίνονται με εκείνες του 1993, όταν σημειώθηκε ρεκόρ πωλήσεων, μετά το τέλος του πρώτου πολέμου στον Περσικό. Τότε, που πολλές χώρες έσπευσαν να αγοράσουν το αμερικανικό σύστημα «Πάτριοτ», αφού το είδαν να χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις κατά του Ιράκ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου SIPRI της Στοκχόλμης, οι πωλήσεις των 100 μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια του 2004, άνοδο κατά 15%. Ετσι, συνεχίστηκε η ανοδική πορεία που άρχισε τη δεκαετία του '90. Η αξία των πωλήσεων όπλων (από τις 100 μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες) ήταν 268 δισεκατομμύρια δολάρια. Η βιομηχανία όπλων χαρακτηρίζεται από την έντονη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, αφού οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό εδώ και μια δεκαετία, είτε σε εθνικό, είτε σε διεθνές επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο των 5 μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο, στις συνολικές πωλήσεις όπλων, από το 1990 ως σήμερα, αυξήθηκε από 22% σε 44%.

Το 2004, πρώτη σε πωλήσεις πολεμική βιομηχανία στον κόσμο ήταν η γνωστή αμερικάνικη "Boeing" με πωλήσεις 27.500 εκατομμυρίων δολαρίων και καθαρά κέρδη 1.872 εκατομμύρια δολάρια. Δεύτερη, η επίσης αμερικάνικη "Lockheed Martin" με πωλήσεις 26.400 εκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 1.266 εκατομμύρια δολάρια. Τρίτη, η αμερικάνικη "Northrop Grumman" με πωλήσεις 25.970 εκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 1.084 εκατομμύρια δολάρια. Τέταρτη ήταν η βρετανική "ΒΑΕ Systems" με πωλήσεις 19.840 εκατομμυρίων δολαρίων και με ζημιές (λόγω των μεγάλων εξαγορών που έκανε) 855 εκατομμύρια δολάρια. Τέλος, στην πέμπτη θέση βρίσκεται η αμερικανική "Raytheon" με πωλήσεις 17.150 εκατομμυρίων ευρώ και κέρδη 417 εκατομμύρια ευρώ.