ΣΙΝΕ ΦΙΛΙΠ
Αφιέρωμα στον Ρ. Μανθούλη
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006

Το φουαγιέ του κινηματογράφου «Φιλίπ» στην Κυψέλη
Στο «Σινέ Φιλίπ», από τις 26/10 - 8/11, στα πλαίσια του «Νεανικού Πλάνου», προβάλλεται αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη, με τίτλο: «Μια ζωή ταινίες». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 30 ταινίες, από τις 110 περίπου που σκηνοθέτησε ο Μανθούλης.

Από τις έξι ταινίες μυθοπλασίας που γύρισε θα παιχτούν οι: «Ψηλά τα χέρια Χίτλερ!», η πολυβραβευμένη «Πρόσωπο με πρόσωπο», εξαιτίας της οποίας αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι στα χρόνια της χούντας και «Lilly's Story» (2002), που ιστορεί την περιπέτεια μιας ταινίας, που δε γυρίστηκε ποτέ, λόγω του καθημερινού δράματος μιας ομάδας πολιτικών εξoρίστων.

Ο Ροβήρος Μανθούλης κυρίως αφιερώθηκε στο ντοκιμαντέρ. Είναι από τους πρώτους Ελληνες σκηνοθέτες που αγάπησε αυτό το είδος και το υπηρέτησε πιστά και δημιουργικά. Από την πληθώρα των ντοκιμαντέρ του, κυρίως για τη γαλλική τηλεόραση, για πάμπολλα σημεία του πλανήτη, ξεχωριστή θέση κατέχει το «Μπλουζ με σφιγμένα δόντια» (1972) και άλλα για έθνικ μουσικές (λ.χ. «Ανεβαίνοντας τον Μισισιπή», «Η μουσική κάουντρι ή Η νοσταλγία της Δύσης», «Το τανγκό πεθαίνει την αυγή», «Εντίθ Πιαφ - Δέκα λεπτά ευτυχίας την ημέρα», «Τα νανουρίσματα που ξυπνούν» κ.ά.).

Στην πλούσια θεματολογία των ντοκιμαντέρ του Μανθούλη, που θα προβληθούν στο «Φιλίπ», περιλαμβάνονται και ιστορικά ή πολιτικά θέματα - «Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος», «Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών», «Η δική μου Γιάφα», «Οι Σαχραουί εν αναμονή» κ.ά.

Στο αφιέρωμα θα προβληθεί και το πρώτο ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Ροβήρος Μανθούλης στην Ελλάδα, το «Λευκάδα, το νησί των ποιητών», και η ταινία του Κωνσταντίνου Μωριάτη «Μια ταινία, μια ζωή - Ροβήρος Μανθούλης» (1997), που περιέχει αποσπάσματα 25 ταινιών του βιογραφούμενου σκηνοθέτη.

Οποια ταινία του Μανθούλη δούμε, θα διαπιστώσουμε την ξεκάθαρη πολιτική στάση, την άψογη κινηματογραφική ματιά, τη διαφορετική αισθητική αξία του μοντάζ στον κινηματογράφο του Μανθούλη. Για πολλούς νέους Ελληνες σκηνοθέτες ο Μανθούλης είναι «δάσκαλος», ακόμα και αν δεν τους δίδαξε σε μια τάξη. Οι ταινίες του είναι «πρόταση» για κινηματογράφο ποιοτικό, προβληματισμένο, σοβαρό, εμπεριστατωμένο, δομημένο και με κινηματογραφική θεωρία και αισθητική.

Στις ταινίες που θα προβληθούν περιλαμβάνονται και οι «Ρίζες: Γιάννης Ρίτσος» (1985), «Κούβα: Η μουσική και η ζωή» (1979), «Είμαστε δύο (Μίκης Θεοδωράκης - Ζορζ Μουστακί)» (1970).