ΔΙΩΞΗ Δ. ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ
Δικάζεται η ταξική συνδικαλιστική δράση
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006

Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης
Πληθαίνουν οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών φορέων που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον Δ. Αγκαβανάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος δικάζεται μεθαύριο Πέμπτη 2 Νοέμβρη στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτίριο 7 και ώρα 9 το πρωί) με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο κρέμασμα αντιπολεμικών πανό στην Ακρόπολη από τις ταξικές δυνάμεις, στις 15 Φλεβάρη 2003, μέρα αντιιμπεριαλιστικών συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα ενάντια στη δολοφονική επέμβαση στο Ιράκ. Μια δίωξη που ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και συνεχίζεται σήμερα από τη ΝΔ, με στόχο και την καλλιέργεια κλίματος αυταρχισμού.

«Δημοκρατική Συσπείρωση»

Την προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης καταγγέλλει η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη, ενόψει της δίκης του συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ και στελέχους του ΠΑΜΕ, Δημήτρη Αγκαβανάκη, στο Γ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθήνας.

Οπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση», ο Δημήτρης Αγκαβανάκης και οι συναγωνιστές του που ανάρτησαν το πανό στο βράχο της Ακρόπολης, αντικειμενικά εξέφρασαν τα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Παράλληλα, η Κίνηση παρέχει τη νομική και την κάθε είδους στήριξή της στον αγωνιστή.

Παράλληλα η «Δημοκρατική Συσπείρωση» εκτιμά ότι η συγκεκριμένη δίκη εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών. «Συνδέεται αντικειμενικά με την προσπάθεια περιορισμού του δικαιώματος της συνάθροισης, με τις κάμερες παρακολούθησης - που λειτουργούν μάλιστα παράνομα - με την αστυνομική καταστολή όπως τη ζήσαμε στους πρόσφατους πανεκπαιδευτικούς αγώνες, με τις δίκες εκατοντάδων αγωνιστών του λαϊκού κινήματος, εργαζόμενων, μαθητών, αγροτών κ.ά. που παλεύουν για τα δικαιώματά τους» τονίζει χαρακτηριστικά.

Καλεί δε τους εργαζόμενους, τους μαζικούς φορείς, να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τον Δημήτρη Αγκαβανάκη, ο οποίος δεν έκανε τίποτε άλλο από αυτό που χιλιάδες Ελληνες πατριώτες θα επιθυμούσαν.

«Εμπόδιο στα σχέδια όσων διεξάγουν ληστρικούς πολέμους, είναι η αντίσταση των λαών και αυτήν θέλουν να κάμψουν και με τις δίκες. Ομως καμιά δίκη δεν μπορεί να τη σταματήσει», καταλήγει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Στο πλευρό του εργατικά συνδικάτα

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπουργείου Εμπορίου και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου σε κοινή τους ανακοίνωση καταδικάζουν τη δικαστική δίωξη και τονίζουν: «Ο συνάδελφός μας με την πράξη του αυτή τίμησε το συνδικαλιστικό κίνημα». Καταλήγουν δηλώνοντας ότι αντιπροσωπεία των διοικητικών συμβουλίων των συνδικαλιστικών οργάνων του χώρου θα παραβρεθεί σε ένδειξη συμπαράστασης στο δικαστήριο. Την άμεση παύση της δίωξης απαιτεί και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Ανάλογα ψηφίσματα συμπαράστασης έχουν βγάλει η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ - ΤΕΙ, οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών «Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ» (Ταύρος - Πετράλωνα - κέντρο Αθήνας) και «Ρόζα Ιμβριώτη» (Καισαριανή - Παγκράτι - Βύρωνας).