Εχε εμπιστοσύνη στο παιδί σου

και στήριξέ το, είναι το αύριο!

Τρίτη 31 Οχτώβρη 2006

Μην επιτρέψεις να τα τσακίσουν, παλεύουν και για το δικό σου ανεκπλήρωτο «15% για την Παιδεία»...
Προσπέρνα την πίκρα του ...Βρούτου για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Η όποια εσωκομματική αντιπαράθεση στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Είναι αντιπαράθεση κύκλων που δίνουν εξετάσεις στην αστική τάξη για το ποιος είναι καλύτερος εκφραστής των συμφερόντων της. Διαγκωνίζονται για το αν ο εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ Στ. Μάνος, που ζητά ευθέως να τσακιστούν οι μαθητές στις καταλήψεις, ή, ο εργατοπατέρας της ΓΣΕΕ που ζητά να εκτονωθεί η ένταση στην Παιδεία με «διάλογο», είναι ο ένας ή ο άλλος αυθεντικότερος εκφραστής της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Ολοι μαζί κάνουν γαργάρα το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κεντρική επίσημη θέση την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, δηλαδή έχει κεντρική επίσημη θέση την ανατροπή του όποιου δημόσιου συστήματος Παιδείας έχει απομείνει και την ενίσχυση του ταξικά διαφοροποιημένου σχολείου σε όλες τις βαθμίδες του. Που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ, συνεπές στις μέχρι τώρα κεντρικές επιλογές του (έχει εγκρίνει «με τα τέσσερα» από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη Λευκή Βίβλο για την εκπαίδευση, ως το σύνολο των επιλογών που περιλαμβάνει η στρατηγική της Λισαβόνας), δίνει μάχη στο πλευρό της κυβέρνησης της ΝΔ για να περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Γι' αυτό μην ξαφνιάζεσαι όταν έξω από τα υπό κατάληψη σχολεία συναντάς να πρωταγωνιστούν στην άσκηση εξωφρενικής πίεσης στα παιδιά - μαζί με στελέχη της ΝΔ - σεσημασμένα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ατομα που την παρουσία τους στο χώρο της εκπαίδευσης την έχεις πληρώσει πολύ ακριβά. Μην ξαφνιάζεσαι. Εχουν ρόλο, έχουν εντολή, είναι ποτισμένοι από μια ιδεολογία αντιδραστική. Πιάστους κουβέντα και θα αποκαλύψεις γρήγορα τον πυρήνα μιας αντίληψης που λέει «δε με νοιάζει τι θα κάνουν τα άλλα παιδιά, το δικό μου να πάει μπροστά»! Είναι βαθιά αντιδραστική αντίληψη, προσβάλλει τα ίδια τα παιδιά που, μέσα στο προαύλιο, δίνουν όλα μαζί τον αγώνα τους. Παραδίδουν μαθήματα και στους γονιούς τα παιδιά αυτές τις μέρες. Στήριξέ τα με όλες σου τις δυνάμεις. Αυτά έχουν την ωριμότητα να επιλέξουν το πώς και πότε θα συνεχίσουν με όποιο τρόπο τον αγώνα τους. «Δουλεύουν σκληρά 14 ώρες τη μέρα», είπε προς τιμήν του ένας γονιός χτες έξω από ένα σχολείο, μιλώντας για τους μαθητές.

Είναι σκληρός ο αγώνας για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών, ειδικά σήμερα που το κεφάλαιο έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα να μετατρέψει τα σχολεία σε μηχανές παραγωγής ανθρώπινων ρομπότ.

Κρίνονται πολλά, μετράμε θέσεις και πράξεις των πάντων καθημερινά όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Ασχετο; Οταν στα 1.003 υπό κατάληψη σχολεία, σου παρουσιάζουν ως γενική εικόνα μια αίθουσα καμένη από τον βαλτό προβοκάτορα, αρχίνα να ψάχνεις τι πρέπει να κάνεις πριν σου τη στήσουν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ