ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΥΓΕΙΑ» - ΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ»
Κυβερνητική βούλα στην ιδιωτικοποίηση

Την επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική της κυβέρνησης κατήγγειλε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου

Σάββατο 4 Νοέμβρη 2006

Επί της ουσίας, με τη συμφωνία «Υγεία» -ΕΕΣ, ένα δημόσιο νοσοκομείο όπως το «Ασκληπιείο» (φωτ.), αντικαθίσταται με ένα ιδιωτικό
Τη ματαίωση της νέας απόπειρας για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, μετά τη συμφωνία του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» με τον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό» για την ανέγερση δύο μονάδων στον χώρο που στεγάζεται σήμερα το «Ασκληπιείο» Βούλας, απαίτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υφυπουργός Θ. Γιαννόπουλος υπερασπίστηκε την εμπορευματοποίηση της Υγείας λέγοντας ότι «τα μοντέλα του πλήρους κρατισμού του χώρου της Υγείας, άλλαξαν πια». Αποκαλύπτοντας την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στα επιχειρηματικά συμφέροντα, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «ο Ελληνας πολίτης, αυτός που πάσχει, αυτός που νοσεί, δεν κάνει επιλογή αν είναι (σ.σ. το νοσοκομείο) Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ή αν είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ζητεί, απαιτεί να έχει υπηρεσίες Υγείας αναβαθμισμένες και ποιοτικά ίδιες στο κέντρο και στην περιφέρεια».

Ο Θ. Γιαννόπουλος επικαλέστηκε παλιότερες συμφωνίες σύμφωνα με τις οποίες ο «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» έχει την κυριότητα του χώρου και το δημόσιο κάνει τη χρήση σε όλα τα νοσηλευτικά συγκροτήματα που υπάρχουν εκεί. Αυτό που ζητάει το υπουργείο, σημείωσε, είναι απλώς να διατηρήσει τα κεκτημένα, δηλαδή ότι το «Ασκληπιείο» θα παραμείνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, ισοδύναμο σε κλίνες με το σημερινό και ότι δεν «αλλοιώνονται» οι εργασιακές σχέσεις στο νοσοκομείο.

Στην ουσία, με τη συμφωνία αυτή γίνεται αντικατάσταση ενός δημόσιου νοσοκομείου με ένα ιδιωτικό, τόνισε στην παρέμβασή της η Β. Νικολαΐδου και κατήγγειλε ότι ο «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» εκμεταλλεύεται αυτήν την ιδιοκτησία αξιοποιώντας νόμους που από κοινού με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε στο παρελθόν η ΝΔ. Οι εξελίξεις αυτές, είπε, δεν είναι κάτι καινούριο, είναι συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης που ξεκίνησε με την ιδιωτικοποίηση κάποιων λειτουργιών στα νοσοκομεία, τη διοχέτευση ασθενών μέσω ΙΚΑ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και φθάνει σήμερα στην ιδιωτικοποίηση των πάντων.