Η Θεσσαλία «διψάει» και εκπέμπει SOS

Η λειψυδρία «καίει» τις αγροτικές καλλιέργειες και απειλεί με δίψα τους ανθρώπους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει την αδιαφορίας της, βάζοντας «ζιζάνια» για την εμφάνιση ανέξοδων κι επικίνδυνων τοπικών αντιπαραθέσων, ενώ απειλεί με πρόστιμα τους παραγωγούς που καταναλώνουν νερό!

Τρίτη 18 Ιούλη 2000

SOS εκπέμπει η Θεσσαλία, καθώς η λειψυδρία, ήδη, καταστρέφει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών - κυρίως με βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα, βιομηχανική ντομάτα, αμπέλια κ.ά. - ενώ μπροστά στην άμεση απειλή της δίψας βρίσκονται χιλιάδες άνθρωποι που διαμένουν σε πόλεις και χωριά.

Το πρόβλημα έχει πάρει τραγικές διαστάσεις, καθώς:

Οι παρενέργειες

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτό το διάστημα - που οι αρδευτικές ανάγκες της περιοχής είναι μεγάλες και η μεγάλη ζέστη «καλά κρατεί» - είναι απελπιστική και, συνάμα, έκρυθμη. Η αγωνία και ο αγώνας των αγροτών να εξασφαλίσουν λίγο νερό, για να σώσουν την παραγωγή τους, οδηγεί στις γνωστές και από το παρελθόν τοπικιστικές αντιπαραθέσεις, τις οποίες «υποδαυλίζουν» και «καλλιεργούν» κυβερνητικοί ιθύνοντες, τοπικοί πολιτικοί κι άλλοι παράγοντες και τα Τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ολοι αυτοί οι «καλοθελητές» - και προπάντων οι κυβερνητικοί ιθύνοντες που λειτουργούν στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» - αναζητούν και προβάλλουν τις αφορμές, για να οξύνουν τις αδιέξοδες τοπικιστικές αντιπαραθέσεις και να «βγάλουν λάδι» τον μέγα υπεύθυνο που δεν είναι άλλος από την κυβερνητική πολιτική, ενώ ξεχνούν και «θάβουν» τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος, για να περάσει «αβρόχοις ποσί» κι αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση.

οι αιτίες

Οι βασικές αιτίες του προβλήματος λειψυδρίας που αντιμετωπίζει χρόνια τώρα η Θεσσαλία είναι:

Οι λύσεις

Η αναφορά στις αιτίες του προβλήματος υποδηλώνει και τις λύσεις του.

Το πρώτο που χρειάζεται είναι ο εμπλουτισμός με νερό του υπόγειου και επιφανειακού υδροφόρου ορίζοντα. Τα βασικά αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι:

α) Η εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου, που θα φέρει 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού προς τη Θεσσαλία, αρδεύοντας πάνω από 1.500.000 στρέμματα.

β) Το φράγμα Σμόκοβου και η σήραγγα Λεονταρίου (140 εκ. κυβ. μέτρα) για την άρδευση κοντά στις 300.000 στρέμματα.

γ) Τα φράγματα Μουζακίου - Πύλης (125 εκ. κυβ. μέτρα), Εννιπέα (43 εκ. κυβ. μέτρα), Καλούδας (30 εκ. κυβ. μέτρα), Αγιονερίου (10 εκ. κυβ. μέτρα) και άλλα μικρότερα.

δ) Ο ταμιευτήρας της Κάρλας (210 εκ. κυβ. μέτρα), με δυνατότητα άρδευσης κοντά στα 100.000 στρέμματα.

Το δεύτερο που επείγει είναι να καθαριστούν, επιτέλους, τα αρδευτικά κανάλια και να κατασκευαστούν νέα αρδευτικά δίκτυα και μικροφράγματα, ώστε να μη χάνονται, κάθ' οδόν, μεγάλες ποσότητες από το διαθέσιμο νερό.

Το τρίτο αναγκαίο μέτρο είναι η σύσταση και λειτουργία Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι φορείς και οι οποίοι θα προωθούν επίμονα και συστηματικά το αίτημα για την κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής και θα συμβάλλουν στην ορθολογική και δίκαιη διαχείριση του νερού.

Ο μέγας ένοχος

Κι ενώ οι διαστάσεις, οι αιτίες και οι λύσεις του προβλήματος της λειψυδρίας στη Θεσσαλία είναι γνωστά, η κυβέρνηση, όχι μόνο αδιαφορεί και εμπαίζει τους Θεσσαλούς αγρότες, αλλά τους κατηγορεί κιόλας ως υπεύθυνους για τη λειψυδρία και τους απειλεί με την επιβολή βαριών προστίμων, αν συνεχίσουν να καταναλώνουν νερό για τις καλλιέργειές τους! «Τσακωθείτε μεταξύ σας, για να μοιράστε την ανέχειά σας, μη διαμαρτύρεστε κατά της κυβέρνησης και του κράτους και μη ζητάτε την κατασκευή των μεγάλων έργων που θα λύσουν το πρόβλημα, διότι δε θέλουμε την ανάπτυξη της παραγωγής», λένε στους Θεσσαλούς αγρότες οι κυβερνώντες. Κι όταν αυτοί ψάχνουν να βρουν κάποιον από τους κυβερνητικούς αρμοδίους για να διαμαρτυρηθούν, ο υπουργός Γεωργίας Γ. Ανωμερίτης και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης δε βρίσκονται πουθενά - οι ίδιοι που προεκλογικά υπόσχονταν ότι το πρόβλημα του νερού θα λυθεί και η νέα κυβέρνηση θα θέσει σε προτεραιότητα τα θέματα που αφορούν στην αγροτιά - ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Γ. Καρατζιώτης δηλώνει αναρμόδιος, προτρέποντας, εμμέσως πλην σαφώς, τους παραγωγούς «να κόψουν το λαιμό τους», για να βρουν λύση εκ των ενόντων...