ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσοχή στις αγορές των γιορτών

Να μην παρασυρόμαστε από τις διαφημίσεις και να ιεραρχούμε τις πραγματικές μας ανάγκες ενόψει των γιορτών, προτρέπει η Ενωση

Πέμπτη 16 Δεκέμβρη 1999

Την προσοχή των καταναλωτών για τις αγορές, που θα πραγματοποιήσουν τις ημέρες των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τόσο για τα είδη διατροφής όσο και για υπόλοιπα εμπορεύματα, εφιστούν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας και η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία.

Οι δύο φορείς σημειώνουν ότι πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας ότι στα προϊόντα είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση εμφανούς πινακίδας, όπου θα αναγράφονται στοιχεία όπως η τιμή, το είδος και η προέλευσή τους.

Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες, πρέπει να είναι συσκευασμένες και να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και ανάλωσης, καθώς και να συντηρούνται σε θερμοκρασία -12 βαθμούς Κελσίου. Οι νωπές γαλοπούλες, πρέπει να είναι τοποθετημένες σε ψυγεία _ προθήκες και όχι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η θερμοκρασία συντήρησης πρέπει να κυμαίνεται από 0 μέχρι 4 βαθμούς. Πρέπει να είναι καλοσχηματισμένες, με ανεπτυγμένες μυικές μάζες, το δέρμα να είναι άθικτο χωρίς σχισμές, μώλωπες και αιματώματα.

Ειδικότερα όταν αγοράζουμε κιμά ή κρέας θα πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

Ζητώντας τυρί θα πρέπει να προσέχουμε ώστε αυτό να συντηρείται στο ψυγείο, να αναγράφεται στη συσκευασία η ημερομηνία της παραγωγής, να έχουν ευχάριστη οσμή και γεύση και να μην είναι αλλοιωμένα.

Προσοχή και στα δώρα

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις αγορές που θα πραγματοποιήσει κανείς αυτές τις μέρες, είτε πρόκειται για δώρα είτε για είδη που προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών. Η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας συνιστά στους καταναλωτές να μην παρασύρονται από τις διαφημίσεις και να ιεραρχήσουν τις πραγματικές τους ανάγκες, διαχωρίζοντας τις επιθυμίες τους από τις ανάγκες τους.

Επίσης, καλό είναι να αποφεύγει κανείς τη χρήση πιστωτικής κάρτας και τη σύναψη του λεγόμενου εορτοδανείου, καθώς και αγοράζοντας τα προϊόντα στη λεγόμενη συσκευασία των δύο στην τιμή του ενός, εάν πραγματικά τα χρειάζεται.

Τέλος, αγοράζοντας παιχνίδια απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην καθορίζουν οι διαφημίσεις τα παιχνίδια που θα αγοράσουν οι γονείς. Γι' αυτό καλό είναι να αποτρέπουν τα παιδιά τους από το να παρακολουθούν διαφημίσεις, καθώς δεν έχουν το επαρκές κριτήριο και επηρεάζονται. Τα παιχνίδια πρέπει να φέρουν το ειδικό σήμα CE που σημαίνει ότι τηρεί τις προϋποθέσεις ασφάλειας χρήσης, καθώς και οδηγίες χρήσης και στα ελληνικά.