ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Εικοσιτετράωρη παράταση από την Ουάσιγκτον
Πέμπτη 20 Ιούλη 2000

Associated Press

Κλίντον - Αραφάτ και ...συνεργάτες στο Καμπ Ντέϊβιτ
ΚΑΜΠ ΝΤΕΪΒΙΝΤ.-

Παράταση μιας μέρας έδωσε στην ισραηλινο-παλαιστινιακή Σύνοδο Κορυφής ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, με την απόφασή του να αναχωρήσει ένα εικοσιτετράωρο αργότερα για τη Σύνοδο της G8 στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Αν μέχρι χθες η ροή των πληροφοριών προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν ελεγχόμενη και σχεδόν μηδενική, από τη στιγμή της ανακοίνωσης της παράτασης, οι πληροφορίες που άρχισαν να φθάνουν στους δημοσιογράφους ήταν συγκεχυμένες και αντιφατικές, ενώ οι εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των πολυήμερων διαβουλεύσεων ποικίλες. Σε μια προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις, η Ουάσιγκτον, πάντως, διευκρίνισε ότι η παράταση των συνομιλιών δε συνεπάγεται, απαραίτητα, και την επίτευξη συμφωνίας.

«Εκτιμώντας ότι η παράταση της συμμετοχής του στις συζητήσεις θα ωφελήσει την ειρηνευτική διαδικασία, ο Αμερικανός Πρόεδρος αποφάσισε να αναχωρήσει μια μέρα αργότερα για την Ιαπωνία», ανακοίνωσε, λακωνικά χθες το πρωί, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρτ. Οπως έγινε γνωστό, ο Μπιλ Κλίντον επρόκειτο να αναχωρήσει, σήμερα τα ξημερώματα, για τη Σύνοδο της G8. Σύμφωνα με τον Λόκχαρτ, ο Κλίντον θα συναντιόταν, χθες, για άλλη μια φορά με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, ενώ θα είχε αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του.

Ο Λόκχαρτ αρνήθηκε να σχολιάσει την έντονη φημολογία περί αποχώρησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ από το Καμπ Ντέιβιντ, τονίζοντας ότι δεν έχει κάποια σχετική ενημέρωση. Οσο για την αναχώρηση του υπ' αριθμόν ένα συνεργάτη του Γιάσερ Αραφάτ, Μαχμούντ Αμπάς, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «έπρεπε να επιστρέψει στη Ραμάλα για οικογενειακούς λόγους». Ο θόρυβος γύρω από την παραμονή ή όχι του Μπάρακ στο Καμπ Ντέιβιντ δεν κόπασε μέχρι το βράδυ, καθώς εκπρόσωποι της ισραηλινής αντιπροσωπείας δήλωναν σιβυλλικά ότι «δε γνωρίζουν το θέμα», αν και αναγνώριζαν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει «κουραστεί από την παλαιστινιακή αδιαλλαξία».

Ποικίλα τα σενάρια

Ενώ οι δίοδοι ενημέρωσης παρέμεναν, και χθες, ερμητικά κλειστές στο Καμπ Ντέιβιντ, θύελλα ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών βρισκόταν σε εξέλιξη στα μετόπισθεν. Αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υπογράμμιζαν ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης είναι διατεθειμένος να αποχωρήσει έστω και με μερική ειρηνευτική συμφωνία από τις ΗΠΑ, την οποία θα παρουσιάσει στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, αλλά και στις παλαιστινιακές παρατάξεις, των οποίων τη στήριξη και την έγκριση θα ζητήσει ως προϋπόθεση εφαρμογής της.

Σαφέστερες ήταν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη θέση της ισραηλινής αντιπροσωπείας και δημοσιεύθηκαν, χθες, στον ισραηλινό Τύπο. Σύμφωνα με τα εκτενή δημοσιεύματα, ο Εχούντ Μπάρακ είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει «ένα είδος ελέγχου επί των αραβικών συνοικιών της Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους», με αντάλλαγμα την επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας στα περίχωρα της Ιερής Πόλης, Γκιβάτ Ζέεβ, Μάαλε Αντουμίμ, Εφράτ και Γκους Ετζιόν. Η μορφή του ελέγχου θα τεθεί σε διαπραγμάτευση, χωρίς να συνεπάγεται ότι πρόκειται για ολοκληρωτικό έλεγχο.

Παράλληλα, ο Μπάρακ φέρεται να πρότεινε την κατασκευή 3 οδικών αρτηριών, με αμερικανική χρηματοδότηση, οι οποίες θα υπερσκελίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε όλη την περίμετρο της ανατολικής αραβικής Ιερουσαλήμ. Ο ένας άξονας θα συνδέει τη βόρεια και τη νότια Δυτική Οχθη, ο δεύτερος, με σήραγγες και γέφυρες, θα συνδέει τη Δυτική Οχθη με την ανατολική Ιερουσαλήμ, χωρίς να περνά από τις ισραηλινές περιοχές, και ο τρίτος θα είναι υπερυψωμένος και θα συνδέει τη Λωρίδα της Γάζα με τη Δυτική Οχθη. Εντούτοις, όλες αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως από την ισραηλινή αντιπροσωπεία που βρίσκεται στο Καμπ Ντέιβιντ.