ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ - ΡΩΣΙΑ
Συμμετοχή στη διακορεατική διευθέτηση ζήτησε ο Πούτιν
Πέμπτη 20 Ιούλη 2000

Associated Press

Ο ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν ενώ σγίγγει το χέρι του ηγέτη της Λ.Δ.Κορέας,Κιμ Ζογκ Ιλ.
ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποίησε χθες την πρώτη επίσημη επίσκεψη στη ΛΔ της Κορέας, ύστερα από πρόσκληση του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιόνγκ Ιλ. Στο Ρώσο ηγέτη επιφυλάχτηκε, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Πιονγιάνγκ, θερμή υποδοχή με στρατιωτική παρέλαση και τιμητικούς κανονιοβολισμούς, ενώ καθ' οδόν προς το κέντρο της πόλης είχαν καταλάβει θέσεις περίπου ένα εκατομμύριο άτομα, που ζητωκραύγαζαν υπέρ των δύο ηγετών και υπέρ της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των δυο Προέδρων, που διήρκεσε 2 ώρες, και έγινε σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, ακολούθησαν οι συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες. Ο Πούτιν προσκάλεσε τον ηγέτη της ΛΔ της Κορέας να επισκεφτεί τη Μόσχα. Συζήτησαν προβλήματα ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων και της πυρηνικής ασφάλειας στην περιοχή. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα ζητήματα του αφοπλισμού.

Οι δυο πρόεδροι σημείωσαν ότι η Ρωσία και η ΛΔΚ διατηρούν στενές σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Συνθήκη φιλίας και συνεργασίας που υπεγράφη το Φλεβάρη ήταν ένα θετικό βήμα. Ο Ρώσος Πρόεδρος ενημέρωσε την κορεατική πλευρά ότι η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) της Ρωσίας επικύρωσε τη Συνθήκη, που «θα βοηθήσει στην προώθηση των διμερών σχέσεων». Στη διάρκεια των συνομιλιών τονίστηκε ότι η Ρωσία σκοπεύει να συμμετάσχει στη διακορεατική διευθέτηση.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης της ΛΔ την Κορέας διαβεβαίωσε τον Ρώσο Πρόεδρο ότι το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας του είναι ειρηνικό. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ προσφέρθηκε να εγκαταλείψει το πυραυλικό της πρόγραμμα, αν εξασφαλίσει πρόσβαση στο πυραυλικό δυναμικό άλλων χωρών για την εξερεύνηση του διαστήματος.

Στο τέλος των συνομιλιών οι δυο πλευρές υπέγραψαν Κοινή Διακήρυξη από 11 σημεία που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην Κορεάτικη Χερσόνησο και τις διεθνείς σχέσεις. Στη διάρκεια των συνομιλιών τονίστηκε ότι η Ρωσία σκοπεύει να συμμετάσχει διακορεατική διευθέτηση.

Η ΛΔ της Κορέας εναποθέτει μεγάλες ελπίδες στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Σχετικά μ' αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ υποσχέθηκε ότι η Ρωσία θα συμβάλει στη διαδικασία εξόδου της ΛΔ της Κορέας από την απομόνωση. Ο Πούτιν αναμένεται να ενημερώσει τη Σύνοδο Κορυφής της «Ομάδας των Οκτώ» (G-8), οι εργασίας της οποίας αρχίζουν την Παρασκευή στην Οκινάουα της Ιαπωνίας για το αποτέλεσμα των συνομιλιών του στη ΛΔ της Κορέας.