ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗ ΝΕΑ (Α)ΤΑΞΙΑ
«Καλωδιωμένοι» μοναξιάς και απομόνωσης
Κυριακή 23 Ιούλη 2000

«Καλωδιώστε τη μοναξιά σας». Το σύνθημα στους τοίχους εκφράζει τη μορφή εξάρτησης και απομόνωσης, στη σύγχρονη μεγάλη πολιτεία, στη θέση της «σκοπούμενης χρήσης» των καλωδιωμένων και μη συσκευών.

Γιατί αυτοί οι «καλωδιωμένοι» που πολλαπλασιάζονται γύρω μας - και όχι μόνο στο χώρο του σπιτιού μας - αποτελούν ένα ακόμη φαινόμενο στην αμήχανη κοινωνία της μοναξιάς, που άλλοι την καλλιεργούν και άλλοι την αποδέχονται, παθητικά, ως κοινωνικό φαινόμενο.

Ενα παράδειγμα προσιτό σε όλους. Καύσωνας αυτές τις μέρες. Στριμωγμένοι, ταλαιπωρημένοι, βαρύθυμοι οι επιβάτες σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Ανάμεσά τους, σαν υπνωτισμένοι, οι καλωδιωμένοι των «γουόκμαν», των μικρών συσκευών μετάδοσης μουσικής κ.ά.

Αρχικά, αντιλαμβάνεσαι το ανέκφραστο πρόσωπό τους και ένα βλέμμα, που δεν εστιάζεται σε τίποτα το συγκεκριμένο, έστω και αν γύρω τους μαίνεται ένας μικρός πόλεμος επεισοδίων, παραπόνων, αντεγκλήσεων, που ενισχύονται και από την κοινή ταλαιπωρία στα μέσα συγκοινωνίας. Κάπου - κάπου, το πρόσωπο των «καλωδιωμένων» συσπάται σε γκριμάτσα χαμόγελου, σε υπόνοια θυμού ή ψιθυριστού μονολόγου. Αλλοτε, μπορείς να παρατηρήσεις χορευτική κίνηση του κορμού, ή των ποδιών. Προσέχοντας περισσότερο, βλέπεις δύο βύσματα - ακουστικά στ' αυτιά και δύο λεπτά καλώδια, που καταλήγουν στο σύγχρονο μαγικό μουσικό κουτί, το «γουόκμαν», που χάνεται σε τσάντες, σε τσέπες, πίσω από εφημερίδες και βιβλία...

Χρήσιμα, ασφαλώς, τα μικρά αυτά κασετόφωνα, που μεταδίδουν στον κάτοχό τους, σιωπηλά και ανεπαίσθητα για το περιβάλλον, μουσική, τραγούδια, γνώσεις, ξένες γλώσσες. Τα «γουόκμαν, όμως, της μοναξιάς» - στα οποία αναφερόμαστε - από χρηστικές και χρήσιμες ηλεκτρονικές συσκευές, τείνουν να εξελιχθούν σ' έναν ακόμη συμβολισμό κοινωνικής αυτοαπομόνωσης, καθώς αυτοί που τα χρησιμοποιούν, «κλείνονται» από το περιβάλλον τους, ωσάν να θέλουν να ξεχάσουν τη γύρω τους πραγματικότητα και να ξεχαστούν.

Αυτοί οι «καλωδιωμένοι» μοναχικοί, «ζουν στον κόσμο τους, σαν τους ομφαλοσκοπούντες της έκστασης και των ψευδαισθήσεων.

Απόλυτα χρήσιμα τα αθώα, κατά τα άλλα, μικροσκοπικά κασετόφωνα, φτάνει να μην προσθέτουν στην απομόνωση και τη φυγή.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ