ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΩΝ «ΟΚΤΩ»
Οι εργασίες ξεκίνησαν, οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν
Σάββατο 22 Ιούλη 2000

Associated Press

Ενα γκρουπ από διαδηλωτές ενάντια στην αμερικανική παρουσία στην Οκινάουα σε δράση. Αμείωτες συνεχίστηκαν και χτες, πρώτη μέρα της Συνόδου, οι διαδηλώσεις
ΟΚΙΝΑΟΥΑ.-

Στον απόηχο των διαδηλώσεων των Ιαπώνων στην αμερικανική βάση της Οκινάουα, που συνεχίστηκαν αμείωτες, άρχισαν χτες και επισήμως οι εργασίες της Συνόδου των ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη - «G7» και «G8» - με τη Ρωσία να συμμετάσχει στη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση. Ο λόγος του διαχωρισμού είναι ότι η Ρωσία συμμετέχει μεν στις πολιτικές συνομιλίες, όχι όμως στις οικονομικές. Τι τη χωρίζει από την πλήρη ένταξή της στο γκρουπ όπου συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς; Το χρέος των 42 δισ. που χρονολογείται από την εποχή που υπήρχε η ΕΣΣΔ...

Εξάλλου, το εξωτερικό χρέος των χωρών είναι αυτό που μονοπωλεί σχεδόν την επικαιρότητα, καθώς μόλις ένα χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια της περσινής ετήσιας Συνόδου, που έγινε στην Κολωνία, η «G7» είχε «υποσχεθεί» τη διαγραφή χρέους, ύψους 100 δισ. δολαρίων από τα 260 δισ. που χρωστούν στη Δύση, για 25 από 40 χώρες που είχαν καταγραφεί στον κατάλογο των πτωχότερων χωρών και που το ΔΝΤ και η ΠΤ είχαν αποφανθεί ότι έχουν πληγεί περισσότερο από τα μέτρα και το χρέος. Η υπόσχεση έλεγε για το τέλος του έτους... Χτες κατά την πρώτη συνεδρίαση, στο ανακοινωθέν που έβγαλε η «G7» τονίζεται ότι μόλις εννέα χώρες έχουν ήδη εξασφαλίσει υποψηφιότητα για μερική διαγραφή του εξωτερικού χρέους τους. Το Μπενίν, η Βολιβία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Ονδούρα, η Μαυριτανία, η Μοζαμβίκη, η Σενεγάλη, η Τανζανία και η Ουγκάντα.

Το ανακοινωθέν αναφέρει όμως ότι η «G7» θεωρεί ότι είναι απαραίτητες νέες προσπάθειες για την εφαρμογή της εν λόγω πρωτοβουλίας, αλλά δεν κάνει παραχωρήσεις σχετικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν οι φτωχές χώρες, οι οποίες επιθυμούν να χαρακτηριστούν υποψήφιες. Δεδομένων αυτών των δηλώσεων, ακόμη και από τις ελάχιστες εννέα χώρες, μόνο η Ουγκάντα πληροί ακόμη και με το ζόρι τις προϋποθέσεις.

Επί τάπητος η παγκόσμια οικονομία

Σημαντικό θέμα της ατζέντας είναι φυσικά και η παγκόσμια οικονομία, για την οποία «διαπιστώνεται ότι διανύει μία θετική περίοδο». Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν αναφέρει ότι υφίσταντο μεγαλύτερες προοπτικές για πλέον ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη, αλλά υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις της διακύμανσης των τιμών του πετρελαίου. Οι οικονομίες των επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου βαδίζουν προς μια περισσότερο ισόρροπη και διαρκή ανάπτυξη, ενώ η ρωσική οικονομία ανέρρωσε συντομότερα από το αναμενόμενο, όσον αφορά την κρίση του 1998. Φυσικά, όπως πάντα, διαπιστώνονται ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης της Ιαπωνίας, αλλά καλείται το Τόκιο να επιμείνει σε μακροοικονομικές πολιτικές που θα βασίσουν την ανάπτυξη σε ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

Παράλληλα, αναγνώρισαν τη σημασία των επενδύσεων στον τομέα των νέων τεχνολογιών, με στόχο την ενίσχυση των αναπτυξιακών τάσεων των οικονομιών τους. Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, καλούνται οι ΗΠΑ να αυξήσουν το επιτόκιο καταθέσεων, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα - ρεκόρ του αμερικανικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η Ευρώπη να προωθήσει δυναμικά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη βελτίωση της απασχόλησης και την ώθηση επενδύσεων.

Τέλος, οι ηγέτες της «Ομάδας των Επτά» επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να μπλοκάρουν δάνεια διεθνών οργανισμών, όπως το ΔΝΤ, προς χώρες οι οποίες δε θα συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος.

Η ατζέντα και ο ρόλος Πούτιν

Πάντως, αρκετά είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο και εκτός οικονομικής σφαίρας. Ενα από τα κυριότερα φυσικά είναι η χρήση της τεχνολογίας, αλλά και η καταπολέμηση του AIDS και άλλων μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία και η φυματίωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ατζέντα εμπεριέχονται ακόμη το θέμα της ασφάλειας των τροφίμων, θέμα που σίγουρα θα προκαλέσει τριβές μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, δεδομένου του «εμπορικού πολέμου» που μαίνεται στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Τέλος, για πρώτη φορά οι ηγέτες των ισχυροτέρων κρατών του πλανήτη θα συζητήσουν το θέμα της Κολομβίας και μάλιστα αναμένεται να εκδώσουν και ανακοινωθέν υποστήριξης προς την κυβέρνηση της χώρας και τη στήριξή του για την αναγέννηση της οικονομίας. Φυσικά δεν πρόκειται να λείπουν από το στόχαστρο και η αναθεώρηση του ΟΗΕ, τα Βαλκάνια, το Ανατολικό Τιμόρ, η ΛΔ Κορέας, η Ινδία και το Πακιστάν, ενώ ειδικό θέμα θα είναι και το λαθρεμπόριο των διαμαντιών από την Αφρική.

Πάντως, ο πιο παράξενος εξακολουθεί να είναι ο ρόλος της Ρωσίας, η οποία συμμετέχει «εν μέρει» από το 1994. Λίγο πριν την έναρξη των επίσημων εργασιών, οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Μπιλ Κλίντον και Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποίησαν διμερή συνάντηση στο θέρετρο Νάγκο της Οκινάουα, στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης κορυφής της «G8». Εξάλλου, ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι και το αμερικανικό σχέδιο αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), το οποίο απορρίπτει η Μόσχα και όχι μόνο. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Πούτιν προέρχεται και από τις επισκέψεις στη ΛΔ Κορέας και την Κίνα, τότε το ζήτημα αποκτά νέες διαστάσεις, καθώς οι ηγέτες των υπολοίπων χωρών αναμένουν να ακούσουν λεπτομέρειες...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Ουκρανία «πιο κοντά από ποτέ» στο ΝΑΤΟ με ή χωρίς επίσημη ένταξη (2023-07-13 00:00:00.0)
Σχέδια αναβάθμισης σε κόντρα με λυκοσυμμαχίες ειδικά της Δύσης (2018-06-12 00:00:00.0)
Στην Ευρώπη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός (2016-05-05 00:00:00.0)
«Συμφωνία» για το χρέος 18 χωρών (2005-06-14 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το παζάρι για τα λάφυρα (2003-04-15 00:00:00.0)
Οι αντιθέσεις επισκιάστηκαν από τις φωνές των διαδηλωτών (2000-07-21 00:00:00.0)