ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα φάση συνομιλιών στη Γενεύη

Αρχισαν χτες και πάλι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς

Τρίτη 25 Ιούλη 2000

Associated Press

Τουρκοκύπριοι κατέλαβαν χτες το κτίριο της ψευδοβουλής
Αρχισε χτες στη Γενεύη της Ελβετίας η νέα φάση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Αυτό που αναμένεται αρχικά είναι να δοθούν οι απαντήσεις και τα σχόλια από τις δύο πλευρές (Ελληνοκύπριοι - Τουρκοκύπριοι), πάνω στις προτάσεις - σκέψεις για τη λύση του Κυπριακού που είχε καταθέσει στο τραπέζι του διαλόγου, πριν από δύο περίπου βδομάδες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο Ντε Σότο.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Κύπρου, Γλ. Κληρίδης, ο οποίος βρίσκεται στη Γενεύη συνοδευόμενος από τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις από τα Ηνωμένα Εθνη, σχετικά με τις αναφορές του Αλ. Ντε Σότο στα δύο συντάγματα και τις δύο ιθαγένειες στην Κύπρο και θα ζητήσει στο πλαίσιο της απάντησης της ελληνοκυπριακής πλευράς, την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και των διεθνών συμβάσεων. Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες Ελβετός συνταγματολόγος συνεργάτης του ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ, έχει ήδη διαβεβαιώσει τον πρόεδρο Γλ. Κληρίδη ότι οι θέσεις Ντε Σότο δε συγκρούονται με το περιεχόμενο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Στη Γενεύη βρίσκεται και ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων Ρ. Ντενκτάς, ο οποίος κατά την άφιξή του επανέλαβε τις θέσεις του για δύο κυριαρχίες και λύση συνομοσπονδίας στο νησί. Ο Αλβάρο Ντε Σότο είχε χτες συνάντηση διάρκειας μιας ώρας, με τον Ρ. Ντενκτάς, μετά από την οποία δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις. Η συνάντηση θα επαναληφθεί και σήμερα το πρωί. Ωστόσο, όμως, όπως είχε δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, πριν από τη συνάντησή του με τον εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ έχει προσκομίσει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες απαντήσεις που καλύπτουν 30 σελίδες και συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία, τόσο για το Κυπριακό όσο και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να εγκριθεί από χωριστά δημοψηφίσματα των δύο λαών - κατά την έκφρασή του - της Κύπρου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Σ. Χάσικος, έθεσε το θέμα της παραβίασης του «status quo» στα Στροβίλια, στον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αμυντική και εξωτερική πολιτική, Χ. Σολάνα, σε συνάντηση που είχαν το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες.

Αναφορά στο Κυπριακό υπήρξε και στο τελικό κείμενο της συνόδου των ηγετών της ομάδας κρατών «G-8» στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας στις χτεσινές του δηλώσεις έκανε λόγο για «ένα κείμενο απολύτως θετικό και ενθαρρυντικό» και πρόσθεσε ότι «η κινητικότητα, η οποία παρατηρείται γύρω από το κυπριακό ζήτημα, ελπίζουμε, με αφορμή και τις συνομιλίες που ξεκίνησαν και πάλι στη Γενεύη, να οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα. Είναι, πλέον, καιρός». Την ικανοποίησή της για την ίδια αναφορά των ηγετών των 8 ισχυρών χωρών του κόσμου εξέφρασε και η κυπριακή κυβέρνηση.

Ταραχές στα Κατεχόμενα

Επεισόδια έχουν ξεσπάσει στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου από Τουρκοκύπριους, οι οποίοι χτες κατέλαβαν το κτίριο της ψευδοβουλής και ζήτησαν αποζημιώσεις για τα χρήματα που έχασαν επειδή έξι τράπεζες τέθηκαν υπό «δημόσια διοίκηση». Περίπου 3.000 θύματα του σκανδάλου με τράπεζες στα Κατεχόμενα κατέλαβαν το κτίριο της «τουρκοκυπριακής βουλής» και κράτησαν για λίγο ως όμηρο τον αποκαλούμενο πρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου. Οι διαδηλωτές έριχναν αυγά, πλαστικά μπουκάλια και ξύλα στο κτίριο και απαιτούσαν αποζημίωση για τα χρήματα που έχασαν. Επενέβησαν «αστυνομικοί» (έτσι τους ονομάζουν), οι οποίοι οδήγησαν τους διαδηλωτές στην αυλή του κτιρίου και συνέλαβαν επτά άτομα. Οι διαδηλωτές συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους έξω από το κτίριο. Στο εν λόγω σκάνδαλο είχαν εμπλακεί περίπου 30.000 άτομα, τα οποία έχασαν συνολικά περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια.