ΒΥΡΩΝΑΣ
Ποιος δεν προστατεύει το δάσος;

Απάντηση του δήμου στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο περιφερειάρχης

Πέμπτη 27 Ιούλη 2000

Εγγραφο που αποδεικνύει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ακόμα και χωρίς την άμεση βοήθεια του κράτους αναλαμβάνει δράσεις για την καλύτερη δυνατή προστασία του δάσους, απέστειλε χτες ο Δήμος Βύρωνα προς τον γραμματέα Περιφέρειας Αττικής Μ. Κυριακίδη. Υπενθυμίζουμε ότι ο τελευταίος πριν λίγες ημέρες είχε κάνει μηνυτήρια αναφορά κατά των Δήμων Καισαριανής και Βύρωνα, γιατί δεν είχαν υποτίθεται τηρήσει σωστά τα μέτρα δασοπροστασίας, προσπαθώντας εμφανώς να μετατεθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι ο Δήμος Βύρωνα όσο καιρό περίμενε την οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών - την είχε ζητήσει στις 25 Μάη - είχε αρχίσει να λαμβάνει μέτρα ώστε να μην «πιαστεί στο ύπνο από καιρικά φαινόμενα, κερδοσκόπους, κυκλώματα και πυρομανείς». Μάλιστα αναφέρεται ότι τα 15 εκατομμύρια που πήρε τελικά από το υπουργείο «είναι σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με αυτά που έβαλε ο δήμος».

Σχετικά με τα μέτρα που έλαβε ο δήμος αναφέρεται η λειτουργία επί 24ώρου βάσεως ενός πυροφυλακίου, δύο παρατηρητηρίων και ορισμένα μη εμφανή για ευνόητους λόγους μέτρα. Ακόμα αναφέρεται η πρόσληψη δέκα εργαζόμενων -πυροσβεστών και ο καθαρισμός - αποψίλωση του περιαστικού πρασίνου.

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται το αξιοπερίεργο γεγονός ότι ο δήμος δέχεται συνεχή πόλεμο από το δασαρχείο, το οποίο κάνει μηνυτήριες αναφορές και μηνύσεις εναντίον του για τα μέτρα που παίρνει.

Επιπλέον διατυπώνεται το ερώτημα τι έχει γίνει με τη μελέτη που έχει καταθέσει ο δήμος για την προστασία του συνόλου του δάσους, η οποία, ενώ το υπουργείο Γεωργίας και η Περιφέρεια την εγκρίνουν, δεν υλοποιείται και ο δασάρχης αρνείται να την υπογράψει.

Το έγγραφο καταλήγει κάνοντας αναφορά στα ξερά στεφάνια στο νεκροταφείο και τα οποία έγιναν αιτία να κάνει τη μηνυτήρια αναφορά ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται: «Οσο για τα ξερά στεφάνια στον περίβολο του Νεκροταφείου ο προγραμματισμός και οι δυνάμεις που διαθέτουμε τα είχαν αφήσει τελευταία. Από εκεί που εσείς ξεκινήσατε τη μηνυτήρια αναφορά σας. Αυτή τη στιγμή ούτε αυτά υπάρχουν».