ΥΠΟΘΕΣΗ «ΡΙΚΟΜΕΞ»
«Κατεδαφίζεται» η δίκη...
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006

Μετά την αναβολή της δίκης, οι συγγενείς των θυμάτων πιέζουν για τον ορισμό νέας δικάσιμου, αφού τα αδικήματα παραγράφονται σε 10 μήνες
«Στον αέρα» κινδυνεύει να τιναχτεί η δίκη της «Ρικομέξ», που κατέρρευσε στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 παίρνοντας μαζί της 39 ανθρώπους, καθώς το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα αυτοεξαίρεσης που υπέβαλε ένας από τους δικαστές της έδρας και η δίκη αναβλήθηκε για να εκδικαστεί με νέα σύνθεση.

Η αναβολή της δίκης ήρθε σε στιγμή πολύ κρίσιμη για τη διαδικασία, αφού είχαν καταθέσει περίπου 70 από τους 100 μάρτυρες. Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε μια τόσο κρίσιμη δίκη δεν υπήρχε αναπληρωματικός δικαστής για να μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία, ενώ αυτός που κλήθηκε να δικάσει είχε τεθεί σε προσωρινή αργία από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιθεώρησης Δικαστών από τις 5 Οκτώβρη για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες». Μετά και από αυτήν την τροπή, αυτό που επείγει για τους συγγενείς των 39 θυμάτων είναι να οριστεί σύντομα καινούρια δικάσιμος, καθώς τα αδικήματα παραγράφονται στις 7 Σεπτέμβρη 2007.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο κατηγορούμενοι Νικ. Σχολίδης και Αλ. Δόβας είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 5ετή φυλάκιση με αναστολή για ανθρωποκτονία από αμέλεια - ύστερα από μετατροπή του αρχικού κατηγορητηρίου. Αυτό που είχε επισημανθεί από την αρχή της διαδικασίας είναι το γεγονός ότι από το εδώλιο απουσίαζαν οι πραγματικοί ένοχοι, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, αλλά και εκπρόσωποι της Πολεοδομίας και της Νομαρχίας, αφού με την ανοχή τους χτίστηκε το κτίριο της «Ρικομέξ». Σημειώνεται ότι η εξέλιξη στη δίκη της «Ρικομέξ» έρχεται δύο μήνες μετά τη δικαστική απόφαση που αθώωσε τους ιδιοκτήτες της φαρμακοβιομηχανίας «Φαράν».