Είμαστε εδώ, στο δρόμο του αγώνα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στην Κνίτισσα αγωνίστρια Σωτηρία Βασιλακοπούλου πραγματοποιήθηκε χτες, στο χώρο της δολοφονίας

Παρασκευή 28 Ιούλη 2000

Δυο κόκκινα γαρίφαλα στο βωμό της θυσίας της 19χρονης Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, ήταν σα να μιλούσαν χτες το απόγευμα έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ, σα να 'λεγαν το ίδιο ακριβώς μήνυμα που διάβαζες και στα μάτια των νέων και των εργαζομένων που συγκεντρώθηκαν εκεί, είκοσι χρόνια μετά τη δολοφονία της, για να την τιμήσουν: είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τον αγώνα!

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης, που οργάνωσαν η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), το αντίστοιχο σωματείο Αθήνας, Πειραιά και νησιών κι ο Σύλλογος Φοιτητών Παντείου, ξεκίνησε στις 7:30 χτες το απόγευμα, με τη συμμετοχή πλήθους μαζικών φορέων. Το άνοιγμα έγινε με ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη της αγωνίστριας και τη φωνή: Αθάνατη!

«Φοιτητές - εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» το πρώτο σύνθημα που δόνησε την ατμόσφαιρα, κι απηχούσε το μήνυμα της εκδήλωσης. Αφού, όπως τόνισε κι ο Κώστας Σκολαρίκος, χαιρετίζοντας εκ μέρους του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου, «το μέτωπο εργατών, αγροτών, φοιτητών, κάθε καταπιεσμένου, ενάντια στους κεφαλαιοκράτες που ισοπεδώνουν τα δικαιώματά μας θ' αποτελέσει την καλύτερη διαφύλαξη μνήμης της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου και των χιλιάδων άλλων αγωνιστών που χάθηκαν στην πάλη για τα ίδια ιδανικά».

Παίρνοντας το λόγο, ο Παναγιώτης Κυριακίδης, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος Αθήνας και ταμίας της ΟΕΚΙΔΕ, τόνισε ότι η δολοφονία της Σωτηρίας καταγράφηκε ως «ένα ακόμα έγκλημα της εργοδοσίας, στη συνείδηση της εργατικής τάξης και αναφέρθηκε στις σκληρές συνθήκες για τους εργαζόμενους εκείνη την εποχή, αλλά και τις κατακτήσεις του μαζικού λαϊκού κινήματος. Είκοσι χρόνια μετά, η επίθεση της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας δεν είναι λιγότερο επώδυνη. «Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Η πλειοψηφία της εργατικής τάξης δε συμφωνεί μαζί τους», τόνισε ο Π. Κυριακίδης, «γι' αυτό συντονιζόμαστε και περνάμε στους δρόμους του αγώνα που είναι μεγάλοι και όμορφοι».


Στο μνημείο της νεαρής αγωνίστριας κατέθεσαν στεφάνι: η ΟΕΚΙΔΕ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας Αιγύπτου, που συνοδεύτηκε από συνθήματα υπέρ της διεθνούς αλληλεγγύης, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, το ΠΑΜΕ, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ, το ΚΣ της ΚΝΕ, η Εργατική Αχτίδα του ΚΚΕ, η Επιτροπή Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ενώ παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και αντιπροσωπείες παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ.