29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή των συσχετισμών

Ο απολογισμός και προγραμματισμός δράσης της πλειοψηφίας επιβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό

Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006

Motion Team

Το πανό των ταξικών δυνάμεων χάλασε τη φιέστα της χτεσινής πρώτης μέρας του συνεδρίου του ΕΚΘ
Σε φιέστα καθαγιασμού του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που είτε με τη σημερινή, είτε με την προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε και βάζει πλάτη στην ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, επιχείρησε να μετατρέψει η πλειοψηφία τη χτεσινή πρώτη μέρα του 29ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης που κατέθεσε η πλειοψηφία -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΤΑΣ (ΣΥΝ) - της απερχόμενης διοίκησης του ΕΚΘ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από τις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής, παρά μόνο την ενσωμάτωση στις κυρίαρχες επιλογές του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Ο,τι δηλαδή «πλασάρισαν» από το βήμα του συνεδρίου τόσο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Καλαντζής, όσο και ο γγ του υπουργείου Εργασίας, Δ. Κοντός, παρουσιάζοντας την πολιτική στήριξης των μεγαλοεργοδοτών (αναπτυξιακοί νόμοι, μεγάλα έργα, κλπ.) ως την πολιτική που μπορεί να απαντήσει στα οξυμένα προβλήματα των ανέργων, των εργαζομένων, των παιδιών τους.

Τη «φιέστα» χάλασαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ την ώρα που ανέβηκε στο βήμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. «ΓΣΕΕ εργατών και όχι των εργοδοτών», βροντοφώναξαν και άνοιξαν ένα πανό που έγραφε: «Καμία ανοχή - καταδίκη των αναδιαρθρώσεων».

Να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν

Το συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Κώστας Αβραμόπουλος, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης και μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Προειδοποίησε πως «οι κεφαλαιοκράτες, μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, την ΕΕ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τους κάθε λογής ευρωλάτρεις και τα στηρίγματά τους σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, οργανώνουν την επίθεσή τους, για να επιβάλουν ακόμα πιο αντιδραστικές αλλαγές». Και κάλεσε τους εργάτες, τους άνεργους, Ελληνες και αλλοδαπούς, να απαντήσουν με τη συμμετοχή τους στους ταξικούς αγώνες. Με την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας που θα συγκεντρώνει και θα κινητοποιεί στις γραμμές της την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους μικρεμπόρους και βιοτέχνες, τα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών αλλά και πολιτικές δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να παλέψουν ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

«Αυτή η λαϊκή αντιιμπεριαλιστική συμμαχία θα αγωνίζεται για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων και θα διεκδικεί την κατάκτηση της εξουσίας», είπε ο Κ. Αβραμόπουλος. Και κατέληξε: «Πλούτος υπάρχει. Για να τον καρπωθούν όμως οι εργαζόμενοι πρέπει αυτός ο πλούτος να γίνει κοινωνική ιδιοκτησία. Είναι ανάγκη τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να γίνουν λαϊκή περιουσία στα πλαίσια της Λαϊκής εξουσίας. Γιατί όσο αυτά θα βρίσκονται στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, όσο ο συσχετισμός δύναμης θα γέρνει υπέρ των κομμάτων που το στηρίζουν, η οικονομία θα αναπτύσσεται με κριτήριο τα κέρδη και όχι τις πραγματικές ανάγκες του λαού».

Το συνέδριο τίμησε χτες τον Γ. Ραφαηλίδη, τον αγωνιστή πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, τηρώντας ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, ενώ τιμητική πλακέτα παρέλαβε η σύζυγός του.

Το συνέδριο χαιρέτισε εκ μέρους του ΣΥΝ ο Ν. Παυλίδης, ενώ από το ΠΑΣΟΚ παραβρέθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος.