ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Πούτιν και Λουκασένκο
Σάββατο 11 Νοέμβρη 2006

Associated Press

Οι πρόεδροι Λευκορωσίας και Ρωσίας
Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε χτες πολύωρη συνάντηση ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας, Β. Πούτιν και της Λευκορωσίας, Α. Λουκασένκο. Αν και στη συνάντηση συζητήθηκαν οι γενικότερες διεθνείς εξελίξεις και η πορεία της ΚΑΚ, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών, τόσο για το άμεσο μέλλον, όσο και για την πορεία του «ενωσιακού κράτους», των δύο χωρών.

Στις παραμονές της συνάντησης ο Ρώσος πρόεδρος έκανε σαφές πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο χωρών, αφού η Ρωσία θέτει ως κύριο το ζήτημα της «οικονομικής ολοκλήρωσης», της καθιέρωσης ενιαίου νομίσματος, της εφαρμογής κοινής οικονομικής πολιτικής, σε αντίθεση με τη Λευκορωσία, που θέτει ως προτεραιότητα την «πολιτική πλευρά» της ενοποίησης. Οι αντιθέσεις αυτές δεν είναι «θεωρητικές», αφού είναι σαφής η προσπάθεια της Ρωσίας να σπρώξει σε μια επιτάχυνση των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων στη Λευκορωσία.

Την ίδια ώρα άμεσα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η πρόθεση της «Γκαζπρόμ» να τετραπλασιάσει τις τιμές πώλησης του φυσικού αερίου στη Λευκορωσία από τις αρχές Γενάρη, όπως και η πρόθεση των ρωσικών μονοπωλίων να αποκτήσουν μεγάλο τμήμα της βιομηχανικής υποδομής της Λευκορωσίας. Επίσης, η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι η οικονομία της χάνει γιατί η Λευκορωσία εισάγει πολύ περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο από τις ανάγκες που έχει, το επεξεργάζεται και το μεταπουλά σε άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν οι δύο πρόεδροι μπόρεσαν να βρουν απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, που κράτησε πάνω από 3,5 ώρες. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε αργά το απόγευμα το Γραφείο Τύπου του Ρώσου προέδρου, «οι ηγέτες των δύο χωρών συμφώνησαν πως οι εμπορικές κι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να οικοδομούνται στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος, των αρχών της αγοράς, με συνυπολογισμό του υψηλού επιπέδου σχέσεων, που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών».


Ι.Π. - Ε.Β.