ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζωντανά και επίκαιρα τα οράματα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ
Τρίτη 14 Νοέμβρη 2006

Motion Team

Από την εκδήλωση τιμής στο ΕΑΜ και στο ΔΣΕ στη Θεσσαλονίκη
Τα οράματα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, με εμπνευστή, οργανωτή κι αιμοδότη το ηρωικό ΚΚΕ, για μία κοινωνία όπου ο λαός θα ορίζει τη μοίρα του με λαϊκή εξουσία και οικονομία, παραμένουν και σήμερα ζωντανά και επίκαιρα. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε η χτεσινή μαζική συμμετοχή της νεολαίας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι αντιστασιακές οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ καθώς και η Πανσπουδαστική ΚΣ στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου τιμήθηκαν οι αγώνες του ΕΑΜ και του ΔΣΕ με αφορμή τα 65 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ, των 62 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και η επέτειος των 60 χρόνων της ίδρυσης του ΔΣΕ. Στη διάρκεια της εκδήλωσης εκτυλίχτηκαν καλλιτεχνικές δραστηριότητες με απαγγελίες ποιημάτων και τραγούδια. Την εκδήλωση πλαισίωσε και η χορωδία των αγωνιστριών της ΠΕΑΕΑ.

Ο Κ. Κατσιάβαλος, πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ (ΠΠΣΑΦΕΑΔΣΕ), σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ξεχάσουμε την πλατιά λαϊκή ενότητα που εξασφάλισε το ΕΑΜ και ο ΔΣΕ στον αγώνα για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή δημοκρατία στον τόπο μας. Εμείς τα μέλη του ΠΠΣΑΦΕΑΔΣΕ, γέννημα θρέμμα των δικών σας οραμάτων, των δικών σας ελπίδων και των δικών σας αγώνων, υποσχόμαστε ότι θα σταθούμε άξιοι συνεχιστές του μεγάλου σας πατριωτικού ταξικού και διεθνιστικού έργου».

Ο Γιώργος Τεμεκενίδης, μέλος της ΝΕ της ΚΟΘ του ΚΚΕ και κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές από κάθε μετερίζι βρέθηκαν με αυταπάρνηση στην πρώτη γραμμή, κόντρα στις επιδιώξεις των εκάστοτε εκφραστών του ιμπεριαλισμού. «Αν θέλουμε να τιμήσουμε στην πράξη τους ήρωες του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αν θέλουμε να στείλουμε ένα πατριωτικό μήνυμα στη νεολαία μας, πρέπει πρώτα από όλους εμείς να συνειδητοποιήσουμε ότι η πατρίδα μας πρέπει να απαγκιστρωθεί από την εξάρτησή της από το ΝΑΤΟ και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό» τόνισε.

Κάλεσμα αγώνα για τις μεγάλες μάχες του μέλλοντος, για την ειρήνη και το σοσιαλισμό, καθώς και θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους, στη νεολαία της ΚΝΕ, στους φίλους κι απογόνους της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, απηύθυνε ο Αντρέας Παπαθεοδώρου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Κεντρικής Μακεδονίας, στο κλείσιμο των εκδηλώσεων.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο αγωνιστής Βασίλης Σακέτας, ο οποίος εντάχθηκε στις γραμμές του ΕΑΜ ενώ ήταν αξιωματικός του Εθνικού Στρατού κι έζησε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ΕΛΑΣ. Από το 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ, βασανίστηκε κι εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Αϊ Στράτη. Παραμένει κομμουνιστής ως σήμερα, που συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.