ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σε εξέλιξη η επίθεση και οι σχεδιασμοί

Εντείνει την καθησυχαστική και αποπροσανατολιστική προπαγάνδα η κυβέρνηση, ενώ νέες πλευρές του «μίνι ασφαλιστικού» έρχονται στην επιφάνεια

Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006

Σε μαζικό αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση καλεί το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι κανείς δεν τη χάρισε στους εργαζόμενους
Μέχρι το τέλος του 2007, όπως προβλέπει άλλωστε και ο νόμος 3029 του ΠΑΣΟΚ, σκοπεύει η κυβέρνηση να προωθήσει τη συγχώνευση επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ και τις εντάξεις των κύριων ταμείων πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που θα επιφέρουν μειώσεις συντάξεων και περικοπή παροχών. Αυτό ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», διαψεύδοντας ότι είχε αναλάβει άλλη δέσμευση στη συνάντηση που είχε για τα ίδια θέματα με το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Ταυτόχρονα ήταν αρκετά σαφής σε σχέση με τα αντιασφαλιστικά σχέδια που θα προωθήσει η ΝΔ μετά τις εκλογές. Οπως είπε θα υπάρξουν αλλαγές «που δε θα θίγουν» αυτούς που έχουν «ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα». Το τι είναι όμως «τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα» - όπως δήλωσε ο υπουργός - θα βγει μέσα από τον «διάλογο». Δηλαδή, η κυβέρνηση δεν κρύβει από τώρα ότι θα υπάρξουν ανατροπές, τις οποίες θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, και στο «διάλογο», θα εξεταστεί μόνο πόσοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα.

Και ενώ η επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και με το «μίνι ασφαλιστικό» της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης, επιχείρησε να καθησυχάσει τους μηχανικούς για τις αλλαγές που γίνονται σε βάρος τους, μέσα από τις διατάξεις για το ΤΣΜΕΔΕ. Ομως πολλοί μηχανικοί υποδέχτηκαν τον υπουργό, που μίλησε σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με πανό και με συνθήματα κατά του «μίνι νομοσχεδίου».

Στο στόχαστρο και ο ΟΕΚ

Στο μεταξύ, οι αντεργατικές ρυθμίσεις δεν περιορίζονται στα ασφαλιστικά ζητήματα. Σημαντικές επέρχονται και σε μια σειρά Οργανισμούς τους οποίους επιβλέπει το υπουργείο Απασχόλησης. Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, εν κρυπτώ και εν αγνοία του ΔΣ του ΟΕΚ, στο «μίνι ασφαλιστικό» περιλαμβάνονται μια σειρά διατάξεις ζωτικής σημασίας για τον Οργανισμό.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως με διατάξεις του νομοσχεδίου, οδηγούν τους δικαιούχους στις τράπεζες και σε περιπέτειες, όταν έχουν ανεξόφλητες οφειλές προς τον Οργανισμό. Με άλλη διάταξη «φωτογραφίζουν αστρονομική τιμή για τις κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού» και απαξιώνουν το ΔΣ του ΟΕΚ αφού με άλλη ρύθμιση εξουσιοδοτείται ο Πρόεδρός του να προβαίνει σε μια σειρά ενέργειες και αποφάσεις.

Γι' αυτό η Ομοσπονδία Οικοδόμων καλεί τον υπουργό να απαλείψει αυτές τις διατάξεις από το εν λόγω νομοσχέδιο και το ΔΣ του ΟΕΚ να διατυπώσει την άποψή του σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό. «Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι ο Οργανισμός και κάθε Οργανισμός είναι παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης», σημειώνει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Φαίνεται πως ο υπουργός Απασχόλησης και οι άνθρωποι της κυβέρνησης στον Οργανισμό, αντί να ενδιαφέρονται πώς θα αποκτήσουν οι εργαζόμενοι κατοικία, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα μοιράσουν την πίτα, ποιος θα κάνει κολεγιά με ποιον».