ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Απάνθρωπη συμπεριφορά σε βάρος μεταναστών

«Ράμπο» του Λιμενικού τους κρατούσαν 12 ώρες καθισμένους κατάχαμα, στην προβλήτα του λιμανιού

Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006

Από τα χέρια των δουλεμπόρων, στη «φιλοξενία» των ελληνικών αρχών
Δεν έχει τελειωμό των δράμα των ανθρώπων, που, κυνηγημένοι από τις εστίες τους από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα και ψάχνοντας για μια καλύτερη ζωή, πέφτουν στα εγκληματικά χέρια των δουλεμπόρων και στη συνέχεια στη ...«φιλοξενία» των ελληνικών αρχών. Το Σάββατο το απόγευμα, 24 Αφγανοί μετανάστες, μέσα σε ένα δουλεμπορικό σκάφος, αφού βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά μεταξύ των δουλεμπόρων που τους μετέφεραν και των Λιμενικών που καταδίωκαν το σκάφος, στη συνέχεια έμειναν επί περίπου 12 ώρες υπό την ...επιτήρηση των «ράμπο» του Λιμενικού Σώματος καθισμένοι κατάχαμα σαν τα ζώα χωρίς καμιά παροχή βοήθειας, στην προβλήτα της Καρύστου!

Ειδικότερα, το ιστιοφόρο με στοιχεία «POCb» και πλήρωμα τρεις Ουκρανούς, εντοπίστηκε το Σάββατο το απόγευμα, στις ανατολικές ακτές της Εύβοιας, από πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ). Οι δουλέμποροι, σε εντολή του περιπολικού να σταματήσουν για έλεγχο, προσπάθησαν να διαφύγουν.

Ακολούθησε καταδίωξη, ενώ στην περιοχή έσπευσαν δύο ακόμη πλωτά περιπολικά του Λιμενικού Σώματος για παροχή συνδρομής στο πρώτο. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, το πλήρωμα του ιστιοφόρου επιχείρησε να εμβολίσει τα περιπολικά σκάφη και, παράλληλα, μέλος του πληρώματός του, επιδεικνύοντας φιάλες υγραερίου και δοχεία καυσίμων, απειλούσε να βάλει φωτιά στο ιστιοφόρο. Ενώ δεύτερο μέλος του πληρώματος απειλούσε με μαχαίρι τους πρόσφυγες, προκειμένου να παραμείνουν στους χώρους ενδιαίτησης του σκάφους.

Από τα περιπολικά του ΛΣ, άρχισαν να πυροβολούν πάνω στο σκάφος - κατά το ΥΕΝ έριχναν στη μηχανή και στην πρύμνη του - με αποτέλεσμα το σκάφος τελικά να ακινητοποιηθεί. Ακολούθησε η σύλληψη των τριών διακινητών. Ο ένας διαπιστώθηκε ότι έφερε διαμπερές τραύμα στο δεξί του χέρι και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Το ιστιοφόρο τα ξημερώματα της Κυριακής πια οδηγήθηκε στην Κάρυστο, όπου κατασχέθηκε. Ομως, η ταλαιπωρία των 24 προσφύγων συνεχίστηκε. Από τις 6 το πρωί, που πάτησαν το πόδι τους στην Κάρυστο, μέχρι και τις 5 το απόγευμα, οι λιμενικοί τους είχαν στην προβλήτα του λιμανιού καθισμένους κάτω και σταυροπόδι. Η μεταχείριση αυτή προκάλεσε τη διαμαρτυρία της δημοτικής συμβούλου Κούλας Βρανά προς τους λιμενικούς, ενώ έγινε και παρέμβαση από την Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτή του ΚΚΕ, προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ηλία Σιωνίδη.

Τελικά, μετά από τις παρεμβάσεις, λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, οι 22 από τους 24 πρόσφυγες αναχώρησαν για το κέντρο υποδοχής στη Χαλκίδα, το οποίο επίσης δεν πληροί κανέναν όρο διαβίωσης και ήδη φιλοξενεί άλλους 85 μετανάστες. Οι 2 από τους 24 παρέμειναν στην Κάρυστο για να παραστούν ως μάρτυρες σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ οι τρεις Ουκρανοί παραδόθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καρύστου, όπου κρατήθηκαν και χθες παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Χαλκίδας.