Θεάτρου πένθος για τον Ιάκωβο Ψαρρά
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006

Μας αιφνιδίασε και μας έθλιψε πολύ η χτεσινή είδηση. Το θέατρο έχασε έναν πραγματικά σεμνό, σημαντικό εργάτη του - ερμηνευτή, δάσκαλο, σκηνοθέτη και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος και του ΔΣ του ΣΕΗ (πριν αρκετά χρόνια, εκλεγμένο από την ΕΣΑΚ). Τον Ιάκωβο Ψαρρά, ο οποίος την περασμένη Παρασκευή υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και όντας στην εντατική υπέκυψε χτες το μεσημέρι. Η κηδεία του θα γίνει αύριο από το νεκροταφείο Χολαργού (η ώρα της κηδείας θα οριστεί από την οικογένειά του σήμερα).

Ο Ιάκωβος Ψαρράς γεννήθηκε το 1936 στη Νάξο. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Πρωτοεμφανίστηκε με ένα πολύ προοδευτικό έργο, το «Ο ανακριτής έρχεται» του Τζ. Πρίσλεϊ, από το θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη. Ακολούθησαν συνεργασίες του με σημαντικούς θιάσους (Μουσούρη, στο «Θέατρο Τέχνης» για αρκετά χρόνια, ΚΘΒΕ, Λαμπέτη, Διαμαντόπουλου - Αλκαίου, Μινωτή - Παξινού, τον αριστερό θίασο «Ελεύθερο Θέατρο», Παπαμιχαήλ, Κούρκουλου, και πολλούς άλλους θιάσους, παίζοντας πρωταγωνιστώντας σε πολλούς ρόλους στο κλασικό και σύγχρονο ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο. Από το 1976 μέχρι το 1997 υπήρξε στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου, στου οποίου τη Δραματική Σχολή δίδασκε από το 1983 μέχρι την ημέρα της αναχώρησής του για το νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν πολύ αγαπητός από όλους τους μαθητές του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Σχολή του Εθνικού Θεάτρου εκφράζοντας το πένθος της διοίκησης, δασκάλων και σπουδαστών θα παραμείνει κλειστή, ώστε σύσσωμοι δάσκαλοι και σπουδαστές να τον συνοδεύσουν στην τελευταία «κατοικία» του.

Αξίζει να σημειωθούν ιδιαιτέρως τα εξής βιογραφικά στοιχεία του: Λόγω της αριστερής ιδεολογίας του, ήταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών του «Αρματος Θεάτρου», του πρώτου εταιρικού θιάσου που δημιούργησε το 1964 η αριστερή διοίκηση του ΣΕΗ. Λόγω ιδεολογίας, συνδέθηκε και με τον Βασίλη Ρώτα και συνεργάστηκε με το ΕΠΟΝίτικου απόηχου «Θεατρικό εργαστήρι» του Ρώτα. Παντρεύτηκε με την κόρη του Ρώτα, επίσης ηθοποιό, Μαρούλα Ρώτα, με την οποία απέκτησε μια κόρη, ενώ κόρη απέκτησε και από το γάμο του με την ηθοποιό Ηλιάνα Λαζαρίδου.

Ο Ιάκωβος Ψαρράς είχε στο ενεργητικό του περισσότερες από έντεκα ταινίες, πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους στο τηλεοπτικό «Θέατρο της Δευτέρας» της ΕΡΤ, όπως και στο θέατρο στο ραδιόφωνο και πολλές τηλεοπτικές σειρές.

Μια ακόμη αγάπη και δραστηριότητά του ήταν η ποιητική γραφή. Ποιήματά του δημοσίευσαν διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά. Επίσης ποιήματά του περιλήφθηκαν στην «Ποιητική Ανθολογία» του Ρένου Αποστολίδη, ενώ το 1978 εκδόθηκε η ποιητική συλλογή του «Μνήμες».