ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Συντονισμένο χτύπημα στη σταθερή και πλήρη εργασία

Χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους συμβασιούχους την ώρα που η Νομαρχία Αθήνας εγκρίνει 600 νέες μονοετείς συμβάσεις έργου!

Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2006

Eurokinissi

Από τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων που βρίσκονται σε εξέλιξη με αίτημα τη μονιμοποίησή τους
Στην αποπροσανατολιστική «αντιπαράθεση» κυβέρνησης και συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης σχετικά με το πρόβλημα των συμβασιούχων, «έρχεται» να προστεθεί η χτεσινή απόφαση της πλειοψηφίας του νομαρχιακού συμβουλίου Αθήνας για την πρόσληψη 600 συμβασιούχων. Επιβεβαιώνονται έτσι τα κροκοδείλια δάκρυα των εκπροσώπων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ για τους συμβασιούχους, αλλά και ο πρωτοπόρος ρόλος της ΤΑ στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στη διαιώνιση της ομηρίας, με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι προσλήψεις των 600 συμβασιούχων έργου για ένα χρόνο εγκρίθηκαν από παρατάξεις που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ «για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών», παρά το αίτημα των εργαζομένων να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις με μόνιμο προσωπικό. Με το αίτημα των εργαζομένων συντάχθηκαν μόνο οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Ηλ. Νικολόπουλος και Γ. Θεοδωράτος, οι οποίοι καταψήφισαν την εισήγηση της νομαρχιακής αρχής.

Οι ευθύνες δεν κρύβονται

Τη συνυπευθυνότητα των κομμάτων του κεφαλαίου και των εκπροσώπων τους στην ΤΑ για το πρόβλημα των συμβασιούχων έρχονται να επιβεβαιώσουν και οι αντεγκλήσεις με αφορμή την ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ, η οποία ρίχνει στους δημάρχους την κύρια ευθύνη για την καταστρατήγηση του συστήματος των προσλήψεων με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται με συμβάσεις έργου εργαζόμενοι που στην ουσία καλύπτουν μόνιμες ανάγκες.

Προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος (ΣΥΝ) αναγκάστηκε να παραδεχτεί τη συμπαιγνία κυβέρνησης και δημάρχων του δικομματισμού και του ΣΥΝ σε βάρος των συμβασιούχων, παραδεχόμενος ότι «οι συμβάσεις ελέγχονται και εγκρίνονται τελικά από την Πολιτεία», πράγμα που σημαίνει πως αν οι δήμαρχοι καταστρατηγούν το δικαίωμα στη σταθερή και πλήρη εργασία, το κάνουν με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης. Ακόμη, κατήγγειλε την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου «ενέκρινε σωρεία συμβάσεων προκειμένου να εξυπηρετήσει τις "αυξημένες ανάγκες" υποψηφίων δημάρχων, φίλα προσκείμενων στο σημερινό κυβερνών κόμμα».

Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «το υπουργείο ενέκρινε όλες τις αιτήσεις που έγιναν από τους ΟΤΑ για την έγκριση συμβάσεων μίσθωσης έργου», παραδεχόμενος τη συνυπευθυνότητα στο θέμα των συμβασιούχων.

Το Συντονιστικό των ΟΤΑ

Σε πρωτοβουλίες όπως η άμεση παρέμβαση σε δημοτικές αρχές, διοικητικά συμβούλια νομικών προσώπων και υπουργεία για την κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων, τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατέληξε η χτεσινή σύσκεψη που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής με τη συμμετοχή δεκάδων Σωματείων του κλάδου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή το Συντονιστικό καλεί εργαζόμενους και συμβασιούχους να συμμετέχουν στη στάση εργασίας στις 28 Νοέμβρη και στην προσυγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην πλατεία Βάθης, στις 11.30 το πρωί.