ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος σε σιιτική συνοικία

Τουλάχιστον 157 νεκροί και 257 τραυματίες στο Σαντρ Σίτι από μπαράζ επιθέσεων προκαλεί άμεσα αντίποινα και εξωθεί την ενδοκοινοτική ένταση στα άκρα

Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006

Associated Press

Μακελειό χτες στη σιιτική συνοικία της Βαγδάτης Σαντρ Σίτι, από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στο Ιράκ, μετά το χθεσινό μακελειό με στόχο τη σιιτική παραγκούπολη Σαντρ Σίτι. Η επιβολή ολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και του αεροδρομίου μέχρι νεωτέρας, όπως και η κοινή έκκληση σουνιτών, σιιτών και Κούρδων ηγετών, για ηρεμία, μοιάζουν μάλλον ανίκανες να προλάβουν τα γεγονότα. Αλλωστε, εδώ και αρκετούς μήνες, το κλίμα έχει υποδαυλιστεί με πολλές βομβιστικές επιθέσεις, πολλές από τις οποίες καθαρές προβοκάτσιες.

Χθες το Σαντρ Σίτι, στην ανατολική Βαγδάτη, πνίγηκε στο αίμα. Με διαφορά 15 λεπτών, εξερράγησαν σε δύο ανοιχτές αγορές και σε μία πλατεία 3 παγιδευμένα αυτοκίνητα με καμικάζι, ενώ, λίγο αργότερα, δύο πλατείες επλήγησαν από αλλεπάλληλα κύματα όλμων. Μέχρι το βράδυ, καταμετρούνταν τουλάχιστον 157 νεκροί και 257 τραυματίες. Είχε προηγηθεί και επιδρομή κατοχικών δυνάμεων, όπου σκοτώθηκαν 4 πολίτες και τραυματίστηκαν 8.

Σχεδόν ταυτόχρονα στόχος σουνιτών ενόπλων έγινε και το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από σιίτες. Δεκάδες ένοπλοι επιτέθηκαν με όπλα και όλμους και σημειώθηκε πολύωρη μάχη, που έληξε με το θάνατο 8 φρουρών, μετά από παρέμβαση ισχυρότατων αμερικανικών δυνάμεων. Η επίθεση στο υπουργείο εκτιμάται ότι ήταν απάντηση για την επιδρομή σιιτών ενόπλων στο, ελεγχόμενο από σουνίτες, υπουργείο Εκπαίδευσης, την περασμένη βδομάδα.

Τα πνεύματα ήταν, ήδη, εξαιρετικά οξυμένα μετά τις δεκάδες πτωμάτων που εντοπίστηκαν τα τελευταία 24ωρα στη Βαγδάτη και ανήκουν σε σουνίτες, που είχαν βασανιστεί και εκτελεστεί προφανώς από σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες. Αμέσως μετά το μακελειό στο Σαντρ Σίτι, ήρθε η σιιτική απάντηση. Ολμοι έπληξαν το τέμενος Αμπού Χανίφα, στην Αζιμίγια, το ιερότερο σουνιτικό τέμενος στη Βαγδάτη, όπου καταγράφηκαν τουλάχιστον 1 νεκρός και 14 τραυματίες. Επίσης, στόχος όλμων έγινε και η έδρα της ισχυρότερης σουνιτικής θρησκευτικής οργάνωσης, της Ενωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποτρέψουν ένα συνολικό λουτρό αίματος, εκτάκτως συναντήθηκαν στο σπίτι του ηγέτη της ισχυρότερης ένοπλης σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, ο ίδιος ο Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, ο Κούρδος Πρόεδρος Ταλαμπανί, ο Σουνίτης αντιπρόεδρος Τάρεκ αλ Χασίμι και ο Αμερικανός υπερπρέσβης Ζαλμάι Κχαλιζάντ. Λίγο αργότερα, οι 3 Ιρακινοί ηγέτες σε κοινό τηλεοπτικό τους μήνυμα κάλεσαν, και πάλι, σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, ανακοινώθηκε επίσης ο θάνατος 3 ακόμη Αμερικανών στρατιωτών σε μάχες με την αντίσταση στην επαρχία Ανμπάρ.