ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μεγαλειώδης λαϊκή συγκέντρωση του Μπολιβαριανού Μπλοκ

Στην τελική ευθεία η χώρα για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής

Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006

Associated Press

Το κόκκινο ποτάμι στο Καράκας
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση στην ιστορία της Βενεζουέλας έγινε την Κυριακή και δεν ήταν άλλη από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Προέδρου Ούγο Τσάβες. Κατακόκκινα ποτάμια πλημμύρισαν όλο το κέντρο του Καράκας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του δημάρχου του Καράκας, Φρέντι Μπερνάλ, και άλλων από το Μπολιβαριανό Μπλοκ (όπου συμμετέχουν οι ριζοσπαστικές δυνάμεις και το ΚΚ Βενεζουέλας), ο αριθμός των διαδηλωτών πλησίασε τα δύο εκατομμύρια.

Είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνητά την «εικόνα του ντέρμπι» για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, ένα ντέρμπι μεταξύ του Ούγο Τσάβες και του υποψηφίου της αντιπολίτευσης Μανουέλ Ροσάλες, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες συνθήκες για μία «πορτοκαλί επανάσταση» τύπου Ουκρανίας και να νομιμοποιηθεί η ανατροπή.

Ο Πρόεδρος Τσάβες όμως υποσχέθηκε ότι «στις εκλογές της 3ης Δεκεμβρίου θα δώσουμε αποφασιστικό χτύπημα στο διάβολο», εννοώντας τον Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους. Παράλληλα, τονίζοντας τη σημασία και την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης για την Μπολιβαριανή Διαδικασία, δεσμεύτηκε ότι η προώθησή της θα παραδώσει ακόμη περισσότερη εξουσία και δύναμη στο λαό, «στις κοινότητες, στους φτωχούς, στους ανθρώπους που κλαίνε, που εργάζονται, που σπουδάζουν».

Την προηγούμενη ημέρα, το Σάββατο, ήταν και η τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Μανουέλ Ροσάλες στην πρωτεύουσα, που έσπευσε να πει ότι οι εκλογές θα είναι έκπληξη και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι με την πολιτική του δημιουργεί «μια νέα τάξη πλουσίων και πολλούς φτωχούς». Εντούτοις, σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, ο καθορισμός του όγκου της είναι δύσκολος. Οι διοργανωτές της μιλούν για πάνω από ένα εκατομμύριο, το βρετανικό ΒΒC έκανε λόγο για αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες... Παρ' όλα αυτά η «φωτογραφική κάλυψη» ήταν άψογη και οι εντυπώσεις κερδήθηκαν τουλάχιστον στο εξωτερικό, ώστε να δημιουργηθεί το κλίμα της ανατροπής.

Στο εσωτερικό της Βενεζουέλας η πραγματικότητα είναι διαφορετική και αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, τόσο που κάνουν τους αναλυτές να θεωρούν ότι θα είναι «περίπατος» για τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, αφού τα ποσοστά του κυμαίνονται πάνω από 60%, έναντι μόλις 30% για τον κοινό υποψήφιο της αντιπολίτευσης Μανουέλ Ροσάλες.