ΚΟ ΒΕΛΓΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίσκεψη αλληλεγγύης στους απεργούς της «Volkswagen»
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2006

Απεργοί εργάτες περιφρουρούν το εργοστάσιο της «Volkswagen» στο Βέλγιο
Πολυμελής αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Βελγίου και της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες με τους απεργούς του εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας «VolksWagen» στο Forest των Βρυξελλών. Οι εργαζόμενοι περιφρουρούν τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, απαιτώντας με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Την ίδια ώρα, η γερμανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί ανακοίνωνε ότι η «VolksWagen» επενδύει άμεσα 530.000.000 δολάρια για την παραγωγή αυτοκινήτων στην Ινδία.

Η αντιπροσωπεία μετέφερε στους απεργούς την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η εργατική τάξη και γενικότερα οι εργαζόμενοι να αντιπαλέψουν το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη προβάλλοντας ταυτόχρονα αντιιμπεριαλιστικούς - αντιμονοπωλιακούς στόχους πάλης προκειμένου να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έδωσε στους απεργούς της VW μήνυμα αλληλεγγύης, στο οποίο, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνεται:

«Οι μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων (όπως οι 4.000 στο εργοστάσιο της VW στο Forest των Βρυξελλών), οι μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων, αποτελούν τις βασικές αντιδραστικές επιλογές των μονοπωλιακών επιχειρηματικών στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς. Η πολυεθνική εταιρεία VW από την εκμετάλλευση των εργαζομένων και τις προκλητικές φοροαπαλλαγές που της παρείχε η ΕΕ και οι βέλγικες κυβερνήσεις τριπλασίασε τα κέρδη της από 0,4 δισ. ευρώ για το πρώτο 6μηνο του 2005 σε 1,2 δισ. ευρώ για το πρώτο 6μηνο του 2006. Βασικό συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι, είναι ότι τα ολοένα αυξανόμενα προνόμια προς το κεφάλαιο δε συνεπάγονται βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, η μάστιγα της ανεργίας, γενικότερα η αντεργατική πολιτική δεν πρόκειται να καλυφθούν, ούτε οι φορείς τους να εξαγνιστούν με τις εφάπαξ αποζημιώσεις στους απολυμένους της VW από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση. Δεν πρόκειται να αποπροσανατολίσουν με ψίχουλα τους εργαζόμενους».