Προβληματική η διδασκαλία της πάλης

Βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτησή τους επισημαίνουν τους κινδύνους που κρύβει το μάθημα στα αθλητικά σχολεία από την έλλειψη γυμναστών με τη συγκεκριμένη ειδικότητα. Πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ στη λογική της αγοράς προσφέρει η κυβερνητική πολιτική

Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006

ICON

Ενα ακόμη περιστατικό που δείχνει την προβληματική λειτουργία του σχολικού αθλητισμού (που στις άλλες περιπτώσεις είναι ανύπαρκτος) ακόμα και στα λεγόμενα αθλητικά σχολεία, φανερώνεται από την Ερώτηση που καταθέτουν προς την υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μ. Γιαννάκου, οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Τάκης Τσιόγκας. Το θέμα αφορά τη διδασκαλία του αθλήματος της πάλης στα συγκεκριμένα σχολεία, αφού υπάρχει έλλειψη γυμναστών με τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ερώτησή τους προς την υπουργό αναφέρουν:

«Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στη διδασκαλία της πάλης στα αθλητικά σχολεία λόγω της έλλειψης γυμναστών με τη συγκεκριμένη ειδικότητα και σε αναντιστοιχία με τις συγκεκριμένες ανάγκες των μαθητών για σωστή, ασφαλή και επιστημονική διδασκαλία του εν λόγω αθλήματος. Το πρόβλημα αυτό, που συνδέεται με την κεντρική κυβερνητική πολιτική λιτότητας, της αδιοριστίας και των κενών στην εκπαίδευση, οξύνεται λόγω της υπουργικής εγκυκλίου (33225Γ4), για τα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ (Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης - Ειδικά Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης) για προφανείς λόγους (βλ. πελατειακές σχέσεις) προτάσσει την παλαιότητα του πτυχίου ασχέτως ειδικότητας αφού την πριμοδοτεί με 4,5 μόρια, ενώ αυτή της ειδικότητας με 2,5 μόρια. Ταυτόχρονα το γεγονός ότι στα ΤΕΦΑΑ ακολουθείται η πολιτική να βγαίνουν πτυχιούχοι για τις ανάγκες της αγοράς και όχι του κοινωνικού συνόλου, έχει οδηγήσει πολλούς φοιτητές να αλλάζουν ειδικότητα και έτσι να υπάρχει μόνο περιστασιακά και όχι σχεδιασμένα πρόβλεψη για τους αποφοίτους των ΤΕΦΑΑ που επιθυμούν να πάρουν την ειδικότητα της πάλης, με αποτέλεσμα να καθυστερούν συνειδητά τη λήψη του πτυχίου τους για να συμπληρωθούν τα απαραίτητα άτομα για την έναρξη του προγράμματος της εν λόγω ειδικότητας.

Αμεσο αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι να διδάσκεται η πάλη από γυμναστές χωρίς την απαιτούμενη ειδικότητα, με το ενδεχόμενο πολλών κινδύνων για την ασφάλεια των παιδιών, πέρα φυσικά από την ίδια την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

1. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να αλλάξει η εγκύκλιος στο θέμα της μοριοδότησης της ειδικότητας από 2 σε 5 μόρια.

2. Αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μαζικό διορισμό γυμναστών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσα από τη σύγχρονη επετηρίδα.

3. Τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε η φυσική αγωγή να αποκτήσει το ρόλο που απαιτείται να έχει στα πλαίσια του προγράμματος του σύγχρονου σχολείου, που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός και ο τόπος».