Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006

Στις 2 του Δεκέμβρη 1956, ένα πλοιάριο μόλις 62 ποδών, με το όνομα «Γκράνμα», κατασκευασμένο να μεταφέρει όχι περισσότερα από 120 άτομα, αποβιβάζει 82 νέους στις ακτές της Κούβας, σε ένα σημείο που λέγεται Πλάγια Ολοράδα. Οι νέοι δέχονται επίθεση από στρατιωτικές μονάδες του δικτάτορα Μπατίστα. Οι περισσότεροι σκοτώνονται. Οι εναπομείναντες μαχητές, γύρω στους 20 άντρες, ανάμεσά τους ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα, συνεχίζουν και βάσει του σχεδίου προωθούνται στην οροσειρά Σιέρα Μέστρα. Περίπου δυόμισι μήνες αργότερα, ο Φιντέλ στη συνέντευξή του στον απεσταλμένο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» δηλώνει:

«Πολεμάμε επί 79 ημέρες και είμαστε δυνατότεροι από ποτέ!»

Η πορεία για τη νίκη της Επανάστασης είχε ανοίξει.

*

Σήμερα η Κούβα γιορτάζει την επέτειο των 50 χρόνων από εκείνη την αποβίβαση στις ακτές της Κούβας των πρώτων μαχητών. Γιορτάζει τα 80 χρόνια του ηγέτη της Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο. Του ανθρώπου που οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να τον «αναστήσουν» πάνω από 100 φορές, αφού τόσες φορές έσπευσαν να τον ...«πεθάνουν» τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Αλλά ο Κάστρο, που ποτέ δεν έπαψε να τις γελοιοποιεί (σ.σ.: «Ας μην ανησυχούν οι ΗΠΑ, δε σκοπεύω να συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου μέχρι τα 100», έλεγε σε μια ομιλία του στις 26 του Ιούλη 2006), ζει και - δυστυχώς για τους Αμερικανούς - το σύμβολό του θα ζει για πάντα.

Το σύμβολο του κομμουνιστή, του διεθνιστή και πατριώτη αφού «το να είσαι διεθνιστής σημαίνει να εξοφλείς το χρέος σου απέναντι στην ανθρωπότητα. Οποιος δεν μπορεί να αγωνιστεί για τους άλλους, ποτέ δε θα σταθεί ικανός να παλέψει για τον εαυτό του».