Περισσεύματα και εξαιρέσεις
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Την ημέρα αυτή, γινόμαστε όλοι μια οικογένεια και από την προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς» αναφέρει, μεταξύ των άλλων, σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ.

Για να αφορά όλους ο αγώνας κατά του ΕΪΤΖ, όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικό στοιχείο μια πολιτικής πρόληψης, που - με τη σειρά της - είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας καθολικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέσα από τέτοια δραστηριότητα θα υπάρξει η αγωγή υγείας ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες που θα οδηγεί στη λήψη των απαραίτητων προφυλακτικών μέτρων - και όχι μόνο των προφυλακτικών.

Η ανάπτυξη όμως μιας τέτοιας ΠΦΥ, όχι μόνο δε διαφαίνεται αλλά απομακρύνεται μέσα απ' την πολιτική εμπορευματοποίησης που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διακήρυξε πρόσφατα την απενοχοποίηση της σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιστρατεύει κατά του ΕΪΤΖ τις εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως και την Εκκλησία.

Μικρή λεπτομέρεια - που έχει όμως την αξία της: Μέρος απ' τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας είχε ήδη καταχωρηθεί, ως πληρωμένη διαφήμιση, στην πλειοψηφία των χτεσινών εφημερίδων - πλην μερικών, μεταξύ των οποίων και ο «Ριζοσπάστης»...