ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσει τώρα ο τεμαχισμός και το ξεπούλημα του λιμανιού
Κυριακή 3 Δεκέμβρη 2006

Eurokinissi

Τεράστιες στρατηγικής σημασίας εκτάσεις του λιμανιού και κερδοφόρες δραστηριότητες παραδίδονται στις πολυεθνικές
Κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους του Πειραιά να αντιπαλέψουν σε κοινό μέτωπο τις προσπάθειες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης να τεμαχίσουν το πρώτο λιμάνι της χώρας και να το παραδώσουν βορά στο πολυεθνικό κεφάλαιο, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση - παρέμβαση για το ζήτημα του λιμανιού, η ΚΟΠ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ (μετατροπή σε ΑΕ, σύμβαση παραχώρησης, εισαγωγή στο ΧΑΑ). Παραδίδει στους πολυεθνικούς ομίλους το σταθμό εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) ΟΛΠ, έναν κρίσιμο τομέα για την οικονομία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό οι πολυεθνικές και το εφοπλιστικό κεφάλαιο θέτουν κάτω από τον άμεσο έλεγχό τους και μονοπωλούν την κύρια είσοδο και έξοδο εμπορευμάτων της χώρας, τα θαλάσσια σύνορά της.

Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ τα προωθούμενα σχέδια και ΖΗΤΑΕΙ να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ. Η ιδιωτικοποίηση των Λιμανιών, τα οποία αποτελούν ευαίσθητους τομείς στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, την ανάπτυξη, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την άμυνα της χώρας, είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ.

Η απόκρουση των σχεδίων κυβέρνησης - κεφαλαίου είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου και αυτοαπασχολούμενου
Δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, της δήθεν αύξησης των θέσεων εργασίας και άλλων φληναφημάτων, που ψευδέστατα διαδίδει η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Αποσκοπεί στην πλήρη ένταξη των Λιμανιών στους σχεδιασμούς του μονοπωλιακού κεφαλαίου για την ικανοποίηση των αναγκών του, στερώντας μια πηγή πλούτου προς όφελος της λαϊκής οικογένειας».

Σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων η ιδιωτικοποίηση

«Η προώθηση αυτού του σχεδιασμού - προειδοποιεί η ΚΟΠ του ΚΚΕ - θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους. Θα έχουμε:

Ο αγώνας μας αφορά όλους

«Η υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού αφορά όλο τον ελληνικό λαό και όχι μόνο μια μικρή μερίδα από εργαζόμενους στον ΟΛΠ, όπως μέσα από ένα όργιο συκοφαντίας, λάσπης και παραπληροφόρησης προσπαθεί να παρουσιάσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από το πρόβλημα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Οι εργαζόμενοι, ο λαός του Πειραιά πρέπει να γνωρίζουν τις επιπτώσεις που επακολουθούν από τον τεμαχισμό και την αποκοπή του ΣΕΜΠΟ από τον ΟΛΠ.

Ενιαίο μέτωπο πάλης

«Η κυβέρνηση - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι πιεσμένη από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο Λιμάνι και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Πρέπει και μπορεί να δυναμώσει αυτή η πίεση από όλο το λαό του Πειραιά, με στόχο να σταματήσει ΤΩΡΑ ο τεμαχισμός και το ξεπούλημα του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, σε ενιαίο μέτωπο συσπείρωσης και πάλης με σκοπό να μπει φραγμός τώρα στα κυβερνητικά σχέδια. Τώρα χρειάζεται να συγκροτήσουμε μέτωπο δράσης όλων όσοι θίγονται από το ξεπούλημα του ΣΕΜΠΟ. Σε αυτή την προσπάθεια οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με το πλαίσιό τους θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή, επιδιώκοντας την ακύρωση των κυβερνητικών μέτρων και στην πορεία την ανατροπή στο σύνολό της, αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ παλεύει για ΟΛΠ ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίοι αποκλειστικά κρατικοί φορείς σε όλους τους τομείς στρατηγικής σημασίας (μεταφορές, ενέργεια κλπ.), οι οποίοι θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες, όπως η μόνιμη, σταθερή, με πλήρη δικαιώματα εργασία, η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, η προστασία του περιβάλλοντος, η κατοχύρωση της μεταφοράς σαν κοινωνικών αγαθών και όχι σαν εμπορευμάτων.

Αποκρούουμε σήμερα τα κυβερνητικά σχέδια και υπογραμμίζουμε την αναγκαιότητα αποδέσμευσης από την πολιτική και εξουσία των μονοπωλίων που αποτελεί πολιτική προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων».

Κοινή στρατηγική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Και η ανακοίνωση της ΚΟΠ του ΚΚΕ καταλήγει: «Καταδικάζουμε τη στρατηγική σύμπλευση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο κοινοτικό πλαίσιο της "απελευθέρωσης", της "ανταγωνιστικότητας", της "επιχειρηματικότητας", που απορρέει από τη συμφωνία τους στη στρατηγική της Λισαβόνας και γενικότερα των κατευθύνσεων της ΕΕ και της άρχουσας τάξης και που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχωράει χωρίς την απαραίτητη συναίνεση, διαφάνεια, διάλογο.

Αναδείχνουμε την αποπροσανατολιστική πρόταση του ΣΥΝ, που μιλάει για δημόσιο χαρακτήρα των πρώην ΔΕΚΟ, μέσα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής απελευθέρωσης και για ισόρροπη ανάπτυξη των λιμανιών μέσα από τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών σε καθεστώς κυριαρχίας των μονοπωλίων.

Σήμερα απαιτείται κλιμάκωση και ενιαίο μέτωπο πάλης, να μην περάσει το ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ του ΟΛΠ. Ταυτόχρονα, καταδίκη του "κοινωνικού διαλόγου", απομόνωση των δυνάμεων της ενσωμάτωσης και της "εργασιακής ειρήνης", που είναι απαραίτητα στην κυβέρνηση για να περάσει τους σχεδιασμούς της και αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο για εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα μονοπώλια και διεκδίκηση αιτημάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ».