ΡΑΦΗΝΑ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Ανέκρουσε πρύμναν ο δήμαρχος
Τρίτη 1 Αυγούστου 2000

Χωρίς να υπάρξει καμιά ουσιαστική δέσμευση απ' την πλευρά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή και πριν καν συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για να καθορίσει την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων, ο δήμαρχος της Ραφήνας Ανδρέας Κεχαγιόγλου έσπευσε χτες να βάλει «τελεία» στο ζήτημα. Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό, για να συζητήσουν τα προβλήματα που δημιουργεί εδώ και μια δεκαετία στην πόλη η ανεξέλεγκτη λειτουργία του λιμανιού, ο δήμαρχος δήλωσε ευχαριστημένος από τις «διαβεβαιώσεις» του υπουργού πως η λειτουργία του λιμανιού του Λαυρίου από τον επόμενο χρόνο θα αποσυμφορήσει το λιμάνι της Ραφήνας.

Εως χτες αργά το βράδυ, πάντως, συνεχιζόταν το ΔΣ στη Ραφήνα χωρίς ακόμα να έχει παρθεί η απόφαση για το σταμάτημα ή όχι των κινητοποιήσεων. Ο δήμαρχος και η παράταξή του τάχθηκαν απ' την αρχή υπέρ της διακοπής των κινητοποιήσεων, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό απ' τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Ραφήνας. Οι εκπρόσωποι και δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΑΣ επισήμαναν πως οι «δεσμεύσεις» Παπουτσή σε τίποτα δεν καλύπτουν τα αιτήματα των δημοτών, ούτε εγγυώνται πως η απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το λιμάνι της πόλης θα βελτιωθεί με τη λειτουργία - από του χρόνου - του λιμανιού του Λαυρίου. Την ίδια ώρα η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) ζήτησε τη σύγκληση του ΝΣ Ανατολικής Αττικής για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Απ' τη χτεσινή δίωρη σύσκεψη του υπουργού με τον δήμαρχο Ραφήνας - έγινε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου και εκπροσώπων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης - προέκυψαν τα εξής: Κατ' αρχήν μια απέραντη υποσχεσιολογία από πλευράς υπουργού - χωρίς ωστόσο εγγυήσεις - για το ότι η λειτουργία του λιμανιού στο Λαύριο έχει στόχο να αποσυμφορήσει τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. «Ηδη μάλιστα έχουμε ζητήσει απ' όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρίες στους σχεδιασμούς τους για τα δρομολόγια του χρόνου, τα οποία μάλιστα πρέπει να παρουσιάσουν μέχρι το Σεπτέμβριο, να συμπεριλάβουν υποχρεωτικά και το λιμάνι του Λαυρίου», είπε μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός.

Η άλλη «δέσμευση» του υπουργείου αφορά στην αύξηση των τροχονόμων στη Ραφήνα «για να τηρούνται οι νόμοι για το παρκάρισμα, που σε πάρα πολλές περιπτώσεις δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους». Επίσης, «δεσμεύτηκε» πως θα επικοινωνήσει με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης «προκειμένου να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στη Ραφήνα».

Την ίδια ώρα που στο υπουργείο χτες γινόταν η συνάντηση υπουργού και δημάρχου, η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων στα γεγονότα της προηγούμενης Πέμπτης αναβλήθηκε. Ετσι, οι Β. Πιστικίδης, Σπ. Μικρόπουλος, Γ. Σακκής και Π. Γιαννιώτης - κατηγορούνται όλοι για παρακώλυση συγκοινωνιών, ενώ ο τελευταίος και για αντίσταση κατά της αρχής - παραμένουν δέσμιοι των συμφερόντων που παίζονται σε βάρος των πολιτών της Ραφήνας.